Брезово почете паметта на художника Минчо Кацаров

Автор: Plovdiv Now 4085
Брезово почете паметта на художника Минчо Кацаров
131 години се навършват утре, 3 септември, от рождението на художника Минчо Кацаров.
 
Роден, прекарал детството и юношеството си в Брезово, той достига върховете на световното изобразително изкуство като блестящ професионалист, надарен с изключителна дарба, подплатена с любов, постоянство, търпение и труд. 
 
В знак на признателност и поклонение пред таланта на нашия съгражданин, от Общината и Общинския съвет в Брезово поднесоха венец на паметната плоча на Минчо Кацаров.
 
Роден е на 3 септември 1891 г. в Брезово. Дясна му ръка е недоразвита. Цял живот си служи, по неволя, с лявата. С нея той рисува забележителните си платна, посветени на Бетховен.

Името му е по-добре познато в Европа, където е прекарал по-голямата част от живота си. Основен момент в творчеството му е „Кръг от картини за живота на Лудвиг ван Бетховен“. Бетовеновите платна художникът е създал след дълго и внимателно проучване на писма и документи, свързани с живота на композитора.

Умира на 1 октомври 1953 г. в Париж. На 3 септември 2011 г. в родното му Брезово е открита Общинска художествена галерия „Минчо Кацаров“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина