Бабинден празнуват в Брезово с изложба и конкурс

Автор: Plovdiv Now 3630
Бабинден празнуват в Брезово с изложба и конкурс

Брезово ще отпразнува подобаващо наближаващия 21 януари, когато е Бабинден по стар стил. Общината и читалище "Отец Паисий - 1876" канят дамите на тържество на самата дата, от 13,00 часа, в местния ресторант "Дон".

Празникът няма да мине само с хапване и пийване. Организаторите отправят предизвикателство към "бабите" в Брезово, като обявяват конкурс за най-вкусна и красива пита за прощъпулник и изложба на оригинални детски плетени дрешки.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да ѝ „полеят“. Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива ѝ вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с „мартеничка“ – червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина