Жители на пловдивско село се вдигнаха днес на протест заради поредно лято безводие

Автор: Plovdiv Now 12046
Жители на пловдивско село се вдигнаха днес на протест заради поредно лято безводие

Жители на пловдивското село Червен излязоха на протестен митинг днес в 10 часа. Причината е режим на водата, който продължава вече няколко лета. Всяка година от юни месец почти до края на годината местните са принудени да се съобразяват с водната суша.

По време на почивните дни хората на селото нямат капка вода. През седмицата тя се пуска само в часовете между 6 и 10 сутринта, след което почти цял ден, те са оставени „на сухо”. В 19:00 часа, отново идва вода, но само за няколко часа.

От няколко години се обещава на жителите на Червен, че проблемът ще бъде решен, но това така и не се случва. През 2015 година по оперативна програма „Региони в Растеж” бяха отпуснати близо 1,2 млн. лева, за да се вкара нов водоизточник, а дебита на тръбите беше намален от Ф400 на Ф280, разказа пред TrafficNews кметът на селото Атанас Игнатов.

Той определя Червен, като „Перлата на община Асеновград".

„Има няколко хотела с басейни и се мъчим да развиваме туризъм. Хора от Пловдив и други градове на страната си купуват къщи тук. Изградили сме фитнес площадки, направили сме ремонт на всичко, инфраструктурата е добра, но нямаме вода!”, допълни още кмета.

Хотелите имат сонди и басейните се пълнят чрез тях, не домакинствата няма как да си позволят. Местните са готови дори да плащат по-високи цени на водата, стига да бъде решен проблема им.

„Имаме подписан договор с Община Асеновград и ВиК-Пловдив, според който ангажиментът на общината е да изгради дренаж и събирателен кладенец, както и да осигури захранване от ЕVN за помпената станция. Ангажимент на ВиК – Пловдив е да оборудва помпената станция и да изгради трасето на водопровода от дренажа до водоема – и да въведе съоръженията в експлоатация.”, разказа още кмета.

Той допълни също, че има подадени жалби към ВиК-Асеновград и полицията.

Протестът днес затвори главния път Асеновград – Кърджали за не повече от 10 минути, за да не се образува напрежение.

Протестът е мирен и са се събрали около 50 души. Шофьорите, които се оказаха блокирани за няколко минути от протеста обявиха, че подкрепят протестиращите.

Нямаше недоволство от страна на шофьорите. Полиция регулира движението. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина