Зелена светлина за създаването на медицински център към болницата в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 9687
Зелена светлина за създаването на медицински център към болницата в Асеновград

Общинските съветници на Асеновград с голямо мнозинство са дали зелена светлина за създаване на ново дружество за извънболнична помощ. Диагностично-консултативният център ще бъде 100% собственост на „МБАЛ-Асеновград” ЕООД.  Управителят на болницата вече може да предприеме действия за създаване на новото дъщерно дружество. 33 старейшини са дали 30 гласа "за" и 3 - "въздържали се", съобщава tvsatcom.bg.

„Като цяло подкрепям идеята като кмет и принципал, но изниква проблемът, че след изграждане на новото ДКЦ, Медицински център I, на който ОбС е 100 % принципал, се поставя в още по-тежка конкурентна обстановка”, е заявил кметът д-р Емил Караиванов. 

“Медицинският център в момента издържа на конкурентната ситуация, но все пак дали сега или след време той ще се слее с ДКЦ-то на болницата, дали ще остане на свободния пазар и ще се наложи по някакъв начин дофинансиране на дейностите или на болницата, или на мед. център – това ще бъде ваше отговорно решение. Въпрос на юридическо формулизиране и на икономически анализ е какви да бъдат стъпките за реализирането на идеята”, е допълнил кметът.

„Вграденото“ в болницата ДКЦ ще изпълнява доболничната помощ, от която досега бяха лишени пациентите. Така лечебното заведение ще разшири кръга на медицински услуги.

Припомняме, че идеята за новия медицински център е да съкрати пътя на болните до достъпа до  специалистите в болницата и да създаде възможност за по-добро възнаграждение на лекарите.

„Ще се намалят разходите на пациентите за лечение, тъй като няма да се налага те да търсят лекари-специалисти в други лечебни заведения в града или да се налага да пътуват до Пловдив“, е на мнение д-р Иван Червенков, управител на МБАЛ -Асеновград.

Новата доболнична структура ще разполага с 10 кабинета, в които ще работят различни специалисти от болницата. Ще има обособена манипулационна и допълнителна зала за нуждите на новия медицински център. ДКЦ-то ще има клинична лаборатория и възможност за рентгенови изследвания.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина