Затвор за шофьора, причинил катастрофата с три жертви край КЦМ

Автор: Plovdiv Now 14402
Затвор за шофьора, причинил катастрофата с три жертви край КЦМ

Пловдивският окръжен съд призна за виновен Иван Костов и го осъди на 6 години лишаване от свобода при първоначален общ режим. Със същата присъда магистратите лишиха подсъдимия от право да управлява МПС за срок от 8 години. 

„Искрено съжалявам за случилото се, надявам се за справедлива присъда.” Това бяха последните думи пред съда на 72-годишния Иван Костов, който причини тежката катастрофата на Асеновградско шосе през 2019 година.

Днес Костов бе признат за виновен за причиняване на смърт на три лица по непредпазливост в следствие на катастрофа. Трагедията, при която загинаха трима души, се разигра навръх Гергьовден 2019 година. 72-годишният водач бил зад волана на колата си – джип мерцедес и пътувал от Асеновград към Пловдив. В същото време в посока от Пловдив към Асеновград се движел лек автомобил, марка „Тойота Корола”. В него се намирали четирима пътници – един мъж на 66 години, и три жени – 42, 63 и около 50 годишна. Те отивали в храм в Асеновград, за да присъстват на сключване на църковен брак.

Обвиняемият Костов предприел изпреварване, малко след което без да сигнализира внезапно отклонил колата наляво и навлязъл в насрещната лента. Водачът й отклонил колата, но не успял да избегне удара. В резултат на пътнотранспортното произшествие са загинали трима от пътниците в другия автомобил. Друга жена пък е получила средни телесни повреди.

След множество заседания, разпити на свидетели и вещи лица, днес се сложи край на съдебния процес. Днес Защитниците на пострадалите пледираха за ефективно наказание срещу обвиняемия, което е над средното и по-близо до горната граница, което се предвижда за това престъпление. Така Костов получи 6 години ефективна присъда.

Присъдата може да бъде протестирана и обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

Според автотехническата експертиза, виновният водач е управлявал лекия автомобил „Мерцедес“ със скорост 80 км/ч., което е превишаване с 20 км/ч. на разрешената в този участък. Освен това причина за катастрофата е навлизане в насрещната лента на лекия автомобил „Мерцедес“, без да има необходимост от изпреварване или заобикаляне.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина