Затварят Търговския център в Асеновград, предстои ремонт

Автор: Plovdiv Now 7219
Затварят Търговския център в Асеновград, предстои ремонт

Във връзка със зачестилите през годините аварийни ситуации в Търговския център на Асеновград, Общината е възложила на независим консултант да извърши конструктивно обследване с техническа експертиза с предписания за обновяване, усилване, укрепване или премахване на отводнителна система и носеща конструкция на част от централната зона и площад ”Акад. Николай Хайтов”.
Всяка година са извършвани текущи ремонти на таванната конструкция, където течовете са най-големи. Това обаче се явява временно решение, тъй като таванът се нуждае от цялостен ремонт. Последната създала се аварийна ситуация е пропадане на окачения таван пред един от входовете на Търговския център, съобщават от градската управа. Становището на експертите е: „Течове и просмукване на влага по стоманобетонов елемент, нарушена е цялостта на бетонното покритие и оголена силно корозирала армировка, компрометирана хидроизолация върху покривната конструкция , компрометиран окачен таван от профилна ламарина.” Вследствие на това е нарушена експлоатационната пригодност и носимоспособност на конструктивните елементи. Броят на засегнатите магазини се увеличава непрекъснато, като до края на миналата година , негодните за използване обекти са били едва 9, в момента са повече от 20. При последните проливни дъждове през месец ноември, целият Търговски център е бил наводнен. Наложило се е временна евакуация на наемателите и посетителите, тъй като и електрозахранването е било спряно, за да не се получи късо съединение. Това е и причината за все по-големият отлив на наематели в центъра. До края на 2017 г. броят на наетите обекти е бил 56 бр., като приходите от тях са били над 151 хил.лв., а към този момент са едва 34, като приходите към края на м. ноември са 102 581 лв., а разходите 105 384 лв.
Затова кметът на града д-р Емил Караиванов предлага на Общинския съвет на Асеновград да вземе решение временно да бъде преустановено ползването на Търговския център, като наемателите бъдат надлежно уведомени, съгласно клаузите в сключените договори за наем. След освобождаване на наетите помещения, общинска администрация трябва да изготви и представи на общинския съвет на Асеновград доклад за размера на финансовите средства, необходими за извършване на ремонтни дейности , в зависимост от вида на ползване на подплощадното пространство в Търговския център, уточняват още от общинска администрация.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина