Затягат мерките в Асеновградско заради инфлуенцата по птиците

Автор: Plovdiv Now 15371
Затягат мерките в Асеновградско заради инфлуенцата по птиците

Община Асеновград е в състояние на повишена епизоотична готовност заради болестта Инфлуенца по птиците. Епизоотичната комисия проведе заседание по този повод. В нея участваха заместник-кметът по екологията Тамер Бейсимов и служители от дирекцията, както и пожарната, полицията, болницата, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив.

Обсъдиха се мерки за предпазване от разпространение както на Инфлуенца /птичи грип/, така и на Африканска чума по свинете. Препоръчва се стопаните да не пускат птиците си извън територията на дворовете, да отглеждат отделно патици и гъски от други домашни птици, както и да не допускат контакти между домашни и диви птици. Фуражите да се съхраняват в закрити помещения, да се спазват и мерките за биосигурност.

При отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност незабавно да се уведомява ветеринарен лекар или кмета на населеното място. Ако се натъкнат на мъртви птици от различни видове, да сигнализират на доктор Владо Бозев (телефон: 088 45 41 460) и доктор Оля Николова (телефон: 0884 541 466).

Мярка, която ще предприеме общинското ръководство на Асеновград, е да изпрати уведомителни писма до всички кметове и кметски наместници в населените места на общината. Те ще са длъжни в определен срок да посочат подходящи общински терени, в които да бъдат загробвани заболелите животни при нужда. Предложенията им ще бъдат съгласувани с Регионална инспекция по околна среда и водите (РИОСВ), Басейнова дирекция (БД) и Регионална здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив. С такива места към момента разполагат селата Врата, Избегии и Леново.

Относно Африканската чума по свинете, ангажимент на Районно управление (РУ) – Асеновград е да следи транспортирането на прасета, които са без ушни марки. От комисията напомнят, че хората, отглеждащи свине, са длъжни да ги регистрират без значение от броя им. Ако бъдат установени нерегистрирани прасета, стопаните им ще подлежат на санкция.

Писмено ще бъде предупреден и ръководителят на „Пазари и тържища“ към Общината да следи за недопускането на продажба на птици на кооперативния пазар в града. Ще бъде извършена проверка и на така наречения „Животински пазар“ в Асеновград. От общинската управа уверяват, че на този етап не са открити заболели нито свине, нито птици на територията на общината. Фукционираща към момента в района е една свинеферма, в която се отглеждат около 90 прасета, в село Боянци.

Със заповед на областния управител на област Пловдив и на основания чл.130, т.5 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност се забранява отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории. Забранява се и провеждането на изложби и пазари за птици на територията на цялата пловдивска област. Ограниченията са в сила до отмяна на настоящата заповед.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина