Зарязаха лозите в асеновградско село, наградиха най-добрите винари

Автор: Plovdiv Now 4294
Зарязаха лозите в асеновградско село, наградиха най-добрите винари

В асеновградското село Избеглии зарязаха лозята. По традиция първата лозова пръчка бе отрязана от най-възрастния мъж в селото. Събитието се състоя на лозов масив в близост до населеното място, където бе отслужена и литургия за здраве и благоденствие. Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, заместник кмета инж. Петър Петров, кметът на Избеглии Йордан Райчев и жители от селото също извършиха ритуалното зарязване.

Разбира се, бе спазено и правилото мястото на отреза да бъде полято с вино, за да бъде лозата плодородна. Местен жител влезе в ролята на Бог Дионис и също извърши ритуалното зарязване. По традиция в село Избеглии се чества Трифон Зарезан и денят на пчеларя Св. Харалампий в един и същи ден. Този празник е посветен на всички, които работят в земеделието. След ритуала по зарязването на лозята, в центъра на селото имаше музика и народно веселие.

За настроението на всички присъстващи се погрижи смесен състав от оркестър „Феникс” и конушенския оркестър, както и деца от фолклорен състав „Избеглийче” към местното читалище. Проведоха се три конкурса – за най-добро домашно вино, ракия и мед. В надпреварата се включиха местни производители, а победителите получиха тематични награди.

TV SAT KOM

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина