За 300 000 лева са щетите от пороя в Асеновградско, улици са за основен ремонт

Автор: Plovdiv Now 4868
За 300 000 лева са щетите от пороя в Асеновградско, улици са за основен ремонт

На около 200 000 лева възлизат щетите от проливния дъжд в Асеновград, а с пораженията в село Тополово цифрата вероятно ще нарастне на 300 000 лева.

Най-засегнати са улиците „Конушка” и „Рожен” в Асеновград, както и някои участъци в кварталите Долни и Горни Воден, сочат констататациите на оперативната комисия от общината. Сериозни щети има и по улици в село Тополово, територията около коритото на река „Тополовска”, село Лясково и Националния паметник на културата „Асенова крепост”.

Подкопани са асфалтова настилка и тротоари,натрупвани са наноси и инертни материали, наблюдава се движение на земни маси на свлачището до Асеновата крепост.

Общината обяви временни мерки за овладяване на бедствието, свързани с разчистване на улиците от наноси и инертни материали, пренареждане на изграденото пренасочване на повърхностните води извън границите на свлачището. Частичното бедствено положение е вече отменено.

Готови са количествено-стойностните сметки за улиците в Асеновград  ул.„Рожен” – 44 500 лв. и ул.„Конушка” – за 96 000 лв.. На осем от улиците в кв. Долни Воден щетите са на стойност 58 500 лв.. Очаква се да бъдат остойностени и щетите по улиците в село Тополово.

 

След това Община Асеновград ще кандидатства за отпускане на средства за възстановяване в Комисията.

Няма нанесени щети върху имуществото на училища и детски градини. Ремонтите ще се извършват приоритетно по спешност. Една от улиците с предимство е ”Конушка”, която ще претърпи основен ремонт.

Източник и снимка: tvsatcom.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина