Увеличават се сватбите в Асеновград, 5 двойки си казват “Да“ на 20.02.2020

Автор: Plovdiv Now 7467
Увеличават се сватбите в Асеновград, 5 двойки си казват “Да“ на 20.02.2020

Точно пет двойки ще си кажат „Да“ в Асеновград на 20.02.20 година. Само едно е обаче заявлението за сключване на граждански брак на 14 февруари - Деня на влюбените и Трифон Зарезан.

През януари 26 млади семейства сключиха брак, съобщава Ваня Стоева от Обредния дом в Асеновград. От началото на 2020 година има постъпили общо 43 заявления за провеждане на изнесена церемония и още 26 двойки ще се оженят традиционно в ритуалната зала в града. Приблизителната възраст на бъдещите булки в между 25 и 28 години, а на младоженците от 30 до 35 години.

Ваня Стоева разказва, че в Асеновград се е увеличил броят на двойките, сключили граждански брак. Ето какво сочи статистиката за последните 3 години: през 2017 г. – 353 сключени брака, през 2018 г. - 367, а през 2019 г. - 379.

„Добре е да запомним, че бракът е отговорен акт, който се базира преди всичко на любов, уважение, компромиси и бягство от рутината, а сватбената церемония трябва да бъде съчетание от традиции, обичаи и иновации“, казва Стоева. Тя допълва, че в последно време голяма част от младоженците предпочитат по-различни форми за сватбеното си тържество.

„При нас идват млади хора, заредени с оптимизъм и идеи за провеждане на техния празник. Тук е мястото да отбележа, че ние като длъжностни лица, следва както да спазваме законовите норми, така и да се съобразим с желанието на бъдещите младоженци“, обясни Стоева и посочи няколко важни съвета. А именно: добре да се избере сватбената агенция, която организира тържеството; обстановката, в която се провежда сватбата; украсата за церемонията; внимателно да се подберат диджейят или оркестърът; зависи и от длъжностното лице, което сключва гражданския брак между двамата влюбени.

Ваня Стоева сподели и усещането, „когато видиш как всяка дума от словото, жест и поглед, отправени към младоженците, се приемат от тях и ги вълнуват, се заражда една необикновена връзка между служителя от Обреден дом и празнуващите“. Ето тогава е много трудно да задържиш емоцията си, да овладееш мислите и гласа си, да успокоиш дишането и да имаш сили да продължиш“, добавя Стоева.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина