“Устремени“ от Асеновград канят на поход из старите български столици

Автор: Plovdiv Now 6858
“Устремени“ от Асеновград канят на поход из старите български столици

Сдружение "Устремени" от Асеновград предлага ново предизвикателство и незабравим досег до историята и красотата на Родината ни. Екипът подготвя автопоход "Старите български столици", който е предвиден за периода от 1 до 3 май 2020 година. За записване и допълнителна информация относно цени на нощувки и входни такси за туристическите обекти, които ще бъдат посетени по време на похода, проявяващите интерес могат да се свържат на електронния адрес [email protected].

Ето какво разказват "Устремени" за тридневното туристическо събитие:

Ден 1. Град Велико Търново
Отпътуваме от Асеновград и пристигаме във Велико Търново. Оставяме колите на паркинг в града и започваме културна програма в града.

Самоводската чаршия, Архитектурно-исторически резерват Царевец, храм "Св. 40-мъченици", Владишкия мост и храм "Св. Димитър" са местата, на които ще направим беседи и ще научим за славното историческо минало на този героичен град. Разбира се, ще имаме свободно време за хранене и обиколка из дюкянчетата за сувенири и автентични продукти, намиращи се в малките улици на този неповторим като атмосфера български град.

След прекараното време в старопрестолния град се придвижваме с автомобилите до мястото на нашата нощувка. Хижа "Божур" е едно от емблематичните места в района, не само заради местоположението и, а и заради огромните находища от диви божури, които ще намерим в разцвета на техния цъфтеж. Истинско пиршество за сетивата. В хижата ще имаме възможност сами да приготвим храната си или да си поръчаме на място желани от нас ястия.

Ден 2. Плиска и Мадарски конник
Отпътуваме от хижа Божур и около обяд сме в първопрестолната Плиска. Тук ще разгледаме Националния историко-археологически резерват, който изумява с мащабите си, ще разгледаме и Голямата базилика.

Поемаме към загадъчния конник, изсечен в скалите край село Мадара. Това е единственият скален релеф в Европа от периода на ранното средновековие и е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Освен него, ще разгледаме скалните параклиси, изсечени из отвесните скали, намиращи се в съседство, нимфеумът и прабългарския култов център.

След обиколката ще се настаним в намираща се в непосредствена близост хижа "Мадарски конник". Тук отново ще имаме ще имаме възможност сами да приготвим храната си или да си поръчаме на място желани от нас ястия. 

Ден 3. Велики Преслав
Около обяд ще пристигнем във Велики Преслав, неслучайно наричан "Перлата на Симеонова България".

Ще разгледаме историческата експозиция, ще се докоснем и до автентично експонираните артефакти на територията на Преславската крепост и дворцовия комплекс.

След културната програма ще имаме възможност за разходка и обяд в района на обекта, след което, в ранния следобед отпътуваме. На връщане, по желание може да посетим и комплекс "Кабиле", заедно с едноименния манастир които се намират в близост до град Ямбол. 

Източник: ustremeni.blogspot.com.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина