Услуга “Домашен помощник“ предоставя Община Асеновград, приемат се документи

Автор: Plovdiv Now 5069
Услуга “Домашен помощник“ предоставя Община Асеновград, приемат се документи

Община Асеновград приема документи за предоставяне на социалната услуга „Домашен помощник“. Крайният срок е до края на настоящата работна седмица.

Ще се предоставят възможности за лица от групи в неравностойно положение да се върнат на пазара на труда. В Програмата могат да се включат: безработни лица, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда“ - Асеновград; хора, нуждаещи се от предоставянето на грижи в домашна среда с от 80 до 89,99 % степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ; жители от общината на възраст над 65 г. в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Република България.

Потребителите, желаещи да бъдат включени в програмата, трябва да отговарят на следните условия: да са навършили 65-годишна възраст към момента на подаване на заявлението; да живеят сами и/или нямат близки и роднини, които да им оказват подкрепа; да са в невъзможност за самообслужване и не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер (пазаруване, приготвяне на храна, хранене, поддържане на лична хигиена и хигиена на дома); месечният доход на член от семейството за предходния месец, преди месеца на подаване на заявлението декларация, е равен или по-нисък от 375 лева (5-кратният размер на гарантирания минимален доход (ГМД)), определен с Постановление на Министерския съвет; да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество; да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане (това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания); да не са прехвърляли чрез договор за дарение през последната една година собствеността върху жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях; да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последната една година, като общата стойност на сделките не надвишава 60-кратния размер на ГМД; да не са включени в механизма лична помощ; да не ползват целодневно дейности, свързани с осигуряването на грижа в домашна среда на друго основание и/или финансирани по други финансови механизми, програми, и проекти.

Заявление за включване в Програмата по образец кандидатите могат да получат и да подадат в деловодството на община Асеновград на адрес: град Асеновград, площад „Академик Николай Хайтов“ №9. Документи ще се приемат до 26.06.20 г., от 08:00 ч. до 12:30 ч. и от 13:30 ч. до 17:00 ч.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина