Укрепено е свлачището към Асеновата крепост, възстановен е и пътят

Автор: Plovdiv Now 3946
Укрепено е свлачището към Асеновата крепост, възстановен е и пътят

Приключи работата по свлачището на пътя към Асеновата крепост, преди да настъпи зимният сезон и благодарение на добрите метеорологични условия тази есен.

По укрепването бяха изградени пилотна система, подпорни стени, анкери, дренажи. Възстановен бе и пътят. Припомняме, че за този обект държавата отпусна средства в размер на около 460 000 лева от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС). Срокът за изпълнение на проекта беше в рамките на 90 дни и той бе спазен.

„Нашата идея е да изградим съоръжение, което зауства дъждовните води и тези, от снеготопенето, в безопасни зони. Целта е да не се предизвикват повече свлачищни процеси. Ще изготвим проект и ще кандидатстваме за финансиране отново пред МКВПМС“, каза пред медии кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

Пътят е основен за три планински села – Лясково, Добралък и Яврово. Затова за община Асеновград беше важно бързо да се реши проблемът, преди да е настъпила зимата и да се стигне до инциденти. Важен елемент за икономиката на града е и туристическият обект Асенова крепост, до който дълго време беше забранено да се изкачват автобуси с туристи. Укрепването на свлачището и възстановяването на пътя ще допринесе за увеличаване на туристопотока и ще осигури безопасността и на пешеходци, и на превозни средства, движещи се в двете посоки.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина