Централният площад в Асеновград ще бъде реновиран за 4,3 млн. лева

Автор: Plovdiv Now 16896
Централният площад в Асеновград ще бъде реновиран за 4,3 млн. лева

Централният площад в Асеновград ще бъде цялостно реновиран. По-рано днес заместник-кметът Стоян Димитров представи дейностите по проекта за реконструкция на площад „Академик Николай Хайтов“. Общата му стойност е 4 300 000 лева. Ремонтните дейности ще обхванат 3-те нива на площадното пространство - пред Градска библиотека „Паисий Хилендарски“, пред сградата на общината и частта от главната – до паркинга на хотел „Асеновец“.

Цялостното реновиране включва подмяна на настилката пред Градска библиотека и създаване на зелени площи. След това ще бъдат построени постоянна сцена на открито, малка съблекалня и комуникации с електрозахранване и всичко необходимо. На трето площадно ниво ще се оформят амфитеатрално места за сядане. Целта е на пространството пред библиотеката да се провеждат мероприятия. Перлата в изпълнението ще е часовникова кула, която ще е с височина 6 метра. Идеята е тя да придава автентичен вид на целия площади да се привлича вниманието на местни и туристи. Предвижда се и асансьор, който ще обслужва гражданите, като позволи да се придвижат от подлеза при пощата до третото ниво на площада. Така ще се осъществи достъп на трудно подвижни лица и безпрепятственото ползване на библиотеката. Предвидени са и 2 платформи, които да осъществяват връзката на главна пешеходна улица с третото ниво на площада и Градска библиотека.

„Община Асеновград дължи на асеновградчани подобен център с европейски вид. Сега очакваме да бъдем поканени за сключване на договора. Надяваме се, че фирмата, която ще спечели обществената поръчка, ще изпълни проекта качествено, като ви уверяваме, че контролът ще бъде изключително стриктен. За времето на СМР ще бъде създадена временна реорганзаиция за влизане в сградата на община Асеновград, като най-вероятно това ще става от настоящия входа за служители“, коментира инженер Димитров. Той допълни, че проектът ще се изпълнява в един етап за срок от 2 години. „Вероятно практическата работа ще започне догодина, тъй като процедурите документално се проточват дълго време. Надяваме се при благоприятни метеорологични условия все пак, след избор на изпълнител да започнат поне дейностите по демонтаж“, каза в заключение заместник-кметът на Асеновград инженер Стоян Димитров.

Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж“. Разходите, предвидени за строително-монтажните работи (СМР) възлизат на 4 091 476, 60 лева С ДДС. Останалата част от средствата ще бъдат вложени както следва: разходи за авторски надзор – 41 600,40 лева; разходи за строителен надзор – 69 600 лева; разходи, свързани с въвеждането на обекта в експлоатация – 9996,13 лева; разходи за публичност и визуализация – 25 200 лева; разходи за одит – 6 000 лева. Обявените суми са с включено ДДС. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина