Център за социална рехабилитация и интеграция отваря врати в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 25126
Център за социална рехабилитация и интеграция отваря врати в Асеновград

От 1 май 2019 година в община Асеновград със съдействието на Агенцията за социално подпомагане ще се въведе нова социална услуга в Център за социална рехабилитация и интеграция” с капацитет 30 места. Това е делегирана държавна дейност, на която годишният бюджет за издръжка е 97 200 лв. За 8-те месеца на настоящата година  тази издръжка е в размер на 64 800 лв.

Социалната услуга ЦСРИ може да се предоставя на широк кръг потребители и техните близки:

- лица с различни видове увреждания, емоционално-поведенчески проблеми и девиантно поведение, нарушения в развитието;

- лица с различни форми на зависимост

- лица жертви на различни форми на насилие и експлоатация.

В Център за социална рехабилитация и интеграция в Асеновград ще се оказва почасова подкрепа, свързана с извършване на рехабилитация и социални и психологически консултации, съдействие за професионално ориентиране и реализация, възстановяване на умения за водене на самостоятелен живот, изготвяне и осъществяване на индивидуални програми за социално включване, включително за хора със зависимости.

С предоставянето на услугата ЦСРИ ще се цели подкрепа на индивидуалното развитие, поддържане и придобиване на нови способности и самостоятелност на потребителите. Услугата ще включва разнообразни консултативни, терапевтични и рехабилитационни дейности, насочени към създаване, поддържане и разширяване на социалните умения, както и обучение за  водене на самостоятелен начин на живот.

Източник: tvsatcom.bg.

Консултативните дейности ще са насочени към кандидат-потребителите, потребителите и/или към техните близки. Терапевтичните дейности и обучителните практики ще имат за цел да развият и/или да създадат социални умения, които са нарушени или загубени. Рехабилитационните и интеграционни програми и дейности ще бъдат насочени към възстановяване и социална интеграция. Медицинската рехабилитация ще се извършва след назначение от лекар – специалист.

Терапевтичните, консултативните и рехабилитационните дейности се осъществяват от специалисти, които съдействат и подкрепят потребителите и техните близки, посредством индивидуални и/или групови занимания.

Лицата ползват дейностите и програмите (индивидуални или групови) почасово – всеки ден или няколко пъти в седмицата/месеца в зависимост от индивидуалните им потребности.

В Център за социална рехабилитация и интеграция ще работят различни специалисти: психолог, логопед, рехабилитатор, трудотерапевт, социален работник и др. Управлението на на услугата ще бъде възложено на един от специалистите в Центъра, а цялостното административно управлението на Центъра, в т.ч. и неговото счетоводно обслужване ще бъде възложено на някой от центровете, в които се оказват такива услуги, т.е. почасови услуги.

Такива  са Центъра за ранно детско развитие, който все още не е делегирана държавна дейност, а проект, финансиран по Национална програма до края на 2020 година, както и  Дневният център за деца с увреждания, който предстои до края на месец май да се настани на новия си адрес: 1 етаж на сградата на бившия дом „Таньо войвода”.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина