Тръгна шествието с чудотворната икона на Богородица от Бачковския манастир

Автор: Plovdiv Now 4826
Тръгна шествието с чудотворната икона на Богородица от Бачковския манастир

Във втория ден на Великден започна Литията с Бачковската чудотворна икона на св. Богородица до Клувията - мястото, където е била скрита и намерена.

За ритуала се използва копието, а не оригиналът на чудотворната икона на Бачковския манастир. Богомолци се събраха в обителта, за да се включат в носенето и да измолят здраве.

"Оригиналът на иконата е от XXI век и изисква специални грижи. По тази причина той не излиза от храма. Затова изкарваме копието, което е осветено", обясни игуменът епископ Сионий, предава 24 часа. Той каза, че ритуалът ще бъде изпълнен при стриктно спазване на мерките.

"До Клувията и обратно ще се молим Бог да даде здраве и радост на всички българи и християни и да ни избави от тази тежка пандемия", обясни игуменът.

Деца от пазарджишкото училище "Отец Паисий" са направили торта и картички подарък за Божията майка.

"От 21 г. всеки път съм тук", каза Силвия Лупова, която носеше подаръците от децата.

"Божията майка ме призова да дойда", обясни пък Иван Иванов. Има струпване на хора, няма как да се избегне, въпреки, че имаше призив да се спазват мерките.

Мнозина се опитват да докоснат лика на Божията майка. Всеки търси изцеление, надежда.

"От много години идвам повече от 20 г. Свидетел съм на чудесата на иконата. Каквото си пожелаеш, се сбъдва. Особено на Клувията молитвите много се чуват", каза мъж на средна възраст.

"Тук сме за здраве, за вяра. Доведе ме лична болка. Силата на Богородица е голяма на този ден", обясни богомолка.

Снимка: Бачковски манастир "Успение на Пресвета Богородица".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина