“Ти, българино, знай своя род и език“! Започват Паисиевите дни в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 13181
“Ти, българино, знай своя род и език“! Започват Паисиевите дни в Асеновград

Паисиевите дни в Асеновград ще продължат три дни под мотото „ Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език”. Началото им е утре от 9 часа с „Ден за Паисий” ” в лятната музейна школа в Старинно училище “Свети Георги” .

В късния следобед на 19 юни от 18 часа в Градската библиотека на Асеновград със самостоятелен рецитал под наслов „…и фърлаше тайно през мрака тогаз най-първата искра в народната свяст” ще се представи известната рсеновградска рецитаторка Виктория Стефанова от литературен клуб „Орфей” към читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски”. В рецитала са включени стихове от Иван Вазов, Дамян Дамянов, Христо Ботев. С песенно участие ще се включат и деца от вокалния клас на Любомира Петрова към читалище „Паисий Хилендарски”- Асеновград.

На 20 юни е предвидено поклонение пред паметната плоча на Паисий Хилендарски пред параклиса „Св.св.Козма и Дамян”. Ще има и читалня на открито – интерактивнна програма в парка за малки и големи с кастинг за книги и арт работилнички.

Финалът на Паисиевите тържества ще бъде отбелязан в Градската библиотека с инициативата „Словото на първите будители” – представяне на юбилейното издание на Рибния буквар на Петър Берон.

Източник: tvsatcom.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина