Десетки се помолиха за здраве и благоденствие в Рибната църква в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 8900
Десетки се помолиха за здраве и благоденствие в Рибната църква в Асеновград

Стотици вярващи се стекоха на Благовещение в асеновградския храм "Света Богородица Благовещение", известна още като Рибната църква. Днес тя отбелязва своя храмов празник, предава БНР.

Божествената Света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, а богомолците обкичиха с цветя чудотворната икона на Света Богородица - Елеуса и запалиха свещи. 

300 килограма риба и постен курбан бяха раздадени в двора на храма за зраве и благополучие. Православната църква чества този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. 

Наричат празника още Благовец или Половин Великден. Според народнато поверие на Благовец трябва да се вкуси нещо зелено - лапад, спанак или коприва, а задължително на трапезата трябва да има риба и обреден хляб. 

Храмът "Света Богородица Благовещение", заедно с аязмото, е построен през 1834-та година на мястото на параклис от 12-ти век, за който се казва, че е строен заедно с Асеновата крепост. 

За иконата на Света Богородица - Елеуса се вярва, че е останала още от стария параклис и че лекува болести и помага на жени да заченат. Името на иконата означава милостива и умилена. Наричат я още “Бързата света Богородица”, защото молбите, отправени към нея, се изпълняват веднага. В един от разказите за чудесата на иконата се разказва за дете, което не можело да говори, но след като стояло пред иконата, проговорило. 

Кубето на църквата също носи символика - направено е на люспи - като рибешка кожа. Интересен факт е, че не се знае откъде идва водата в аязмото, а тя никога не намалява.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина