Стотици миряни се стекоха в Бачковския манастир за празника днес

Автор: Plovdiv Now 9101
Стотици миряни се стекоха в Бачковския манастир за празника днес

Стотици миряни се събраха в Бачковския манастир навръх големия празник днес, за да се поклонят и да се помолят за здраве пред чудотворната икона на Света Богородица. Обителта носи името "Успение Богородично" и има празник днес.

"Честито Успение Богородично на Христовия народ! Нека бъдем всички ние под покрова на светата застъпница наша и на чудотворната й икона, избрала за своя обител Бачковския манастир! На мнозина е снизошла милостта й чрез чудотворния й образ и ще продължи да посреща "всеки според нуждата му" докато вярата в Светата и пречиста Троица обитава в сърцата ни!", пожелаха от манастира.

Според легендата иконата е била открита от две овчарчета през 1604 година в месността Клувията. Силна светлина между скалите ги заслепила и когато се покатерили, открили иконата в една от каменните ниши. Там, продължава легендата, тя е била скрита от монасите, за да се спаси от турските набези и опожаряванията на манастира.

Твърди се, че иконата е нарисувана от евангелиста свети Лука, изографисал и първообраза на Христос, а за нея е позирала самата Богородица. Това е една от 20-те икони в света, за които се твърди, че са рисувани по живия модел.

Бачковският манастир „Успение Богородично“ е ставропигиален манастир край село Бачково, община Асеновград. Той е вторият по големина български манастир след Рилския. Манастирът е основан през 1083 г.

Снимки: Бачковски манастир

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина