Съд остави без разглеждане жалбите срещу кариерата край Горнослав

Автор: Plovdiv Now 9538
Съд остави без разглеждане жалбите срещу кариерата край Горнослав

Автор: Соня Желязкова

Изключително озадачаващо определение постанови Административен съд София-град, който трябваше да разгледа жалбите на противници на изграждане на кариера край Горнослав. В момента такова инвестиционно намерение на фирмата „Запрянови-03“ е одобрено с решение на Министерски съвет, а срещу реализирането му бе поета мощна офанзива от странана стотици граждани, както и природозащитни организации. 

Жалбите им срещу решението на МС бяха препратени към Административния съд, след като ВАС прекрати разглеждането им и се обяви за некомпетентен. Вместо да започне производство обаче съдът в столицата ги обяви за недопустими и ги остави без разглеждане, научи TrafficNews. Доводът, на която се позовават магистратите –граждани, които притежават имоти в близост до територията на концесията, всъщност нямат правен интерес да обжалват.

„Актът на МС в процедура за предоставяне на концесия... не засяга правата и законните интереси на жалбоподателите, с оглед характера на обжалвания акт, който не е за Оценка на въздействие на околната среда“, посочват от съда. Правният орган допълва, че понеже имотите на част от жалбоподателите не попадат в концесионната площ и затова – те не са заинтересовани лицаНа тази база съдът казва – право на оспорване имат само собственици на имоти в границата на концесията.

„Този въпрос отдавна беше решен от Върховния административен съд, който, въз основа на международни актове, прие, че заинтересовани лица по тези дела не са само собствениците, но и природозащитните организации и лицата, които по някакъв начин търпят последиците от административния акт, коментира пред TrafficNews Снежана Стефанова адвокатът на гражданите, обявили се против изграждане на кариера с 35-годишна концесия в района на асеновградските села. 

Според юристът настоящото определение на съда е особено тревожно.

Ако то бъде потвърдено от ВАС, съдбата на всички подобни обжалвания ще бъде  предопределена. Тоест в бъдеще няма да могат да се обжалват решения за предоставяне на концесии нито от граждани, нито от природозащитни организации, а висящите дела най-вероятно ще бъдат прекратени. По този начин гражданите ще бъдат лишени от правото на достъп до съд в защита на своите права, а на държавата ще бъде предоставена почти неограничена възможност да предоставя концесии, предвид реалната липса на съдебен контрол върху актовете на МС в тази насока“, допълва Стефанова.

На този фон жалбоподатели коментираха за медията ни, че са шокирани от развоя на събитията. Те ще се възползват от правото си да обжалват определението на Административния съд до 14 дни. Крайният срок за тази процедура се покрива с датата на сесията на Общинския съвет в Асеновград, която те планират да посрещнат с протест. Причината за това е, че общинарите отказаха да вкарат в дневния ред предложението им за отказ от промяна на ПУП-а на защитените територии, попадащи в периметъра на концесията. Веднага след това гражданите поискаха подкрепата и на кметът на Асеновград Христо Грудев, който има законово право да върне за гласуване въпросната точка в Общинския съвет. Припомняме, че той изрази готовност да съдейства.

Затова преди дни от  Местния инициативен комитет обявиха, че са входирали официална молба до градоначалника. Той е призован да разпореди проверки дали инвестиционни намерения за добив на подземни богатства са протекли законосъобразно – сиреч имало ли е обществено обсъждане, възражения от граждани и институции и взети ли са те предвид.

Протестът е насрочен за 22 март пред сградата, където ще заседават общинарите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина