С панахида, военен ритуал и спектакъла “Майка България“ Асеновград почете празника

Автор: Plovdiv Now 12737
С панахида, военен ритуал и спектакъла “Майка България“ Асеновград почете празника

3 март 1878 г. - тържествената дата, в която българският народ проглежда с очите на Свободата. Днес ние празнуваме онази свобода, която са пожелали възрожденските смели дейци. Свободата, в която вярваме и която ни носи надеждата за доброто на народа! Чести празник! С тези думи се обърна кметът на Асеновград д-р Христо Грудев към асеновградчани в днешния празничен ден. И допълни в словото си, че думите на Паисий замлъкват в Асеновград, но точно оттук започва и неговото възкресение, неговото ново начало да пребъде в сърцата и душите на хилядите забравили своя род и език.

Скокът в народностното единение и готовността за саможертва се случват бавно, нужни са години, десетилетия, за да се „роди“ отново героичният дух. Не е лесно след многовековното лутане между страха от смъртта и грижата за дома да погледнеш към смъртта..., да я прегърнеш, за да видиш, че зад нея е Свободата. Но нашите революционери го направиха, за да бъдем ние днес свободни. За да можем свободно да мислим и чувстваме. За да отглеждаме свободно децата в тази земя, изрече още кметът на Асеновград.

Празникът в града започна с панихида в памет на героите, загинали за Освобождението на България. Тя бе отслужена от асеновградски свещеници. Венци и цветя бяха положени пред паметника на Георгий Василиевич Вишняков, разположен в храм "Свети Димитър" в Асеновград.

Празничната програма продължи на централния площад „Академик Николай Хайтов“. Там се проведе военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и приемане на почетен караул от военнослужещи във Военно формирование 24490.
Пловдивският ансамбъл "Тракия" „Тракия“ изнесе своя спектакъл „Майка България”.

Тържественото честване продължава от 17:30 ч. днес в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ с концерта „Обичам България”, в който участие ще вземат Музейната музикална школа, ТФ „Феникс” и ДФ „Розова долина” - Карлово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина