Реставрират метоха “Св. Георги“ край Асеновград с финансиране от Министерство на културата

Автор: Plovdiv Now 20526
Реставрират метоха “Св. Георги“ край Асеновград с финансиране от Министерство на културата

Министерството на културата публикува списъка на одобрените за финансиране искания за целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности през 2020 г. в рамките на средствата, предвидени по бюджетна програма 1: „Опазване на недвижимото културно наследство“.

Одобрени са общо 23 обекта от цялата страна. Добрата новина за Пловдив и областта е, че също има класирали се за финансиране недвижими културни ценности.

Единият обект е метохът "Свети Георги" край Асеновград, като вносител на заявлението за подпомагане е Бачковската света обител "Успение Богородично". Проектът, който ще бъде финансиран от Министерство на културата, е свързан с проучване и проектиране на консервация и реставрация, основен ремонт, реконструкции и възстановяване на метоха. Обектът е паметник от местно значение, а финансирането е в размер на 43 440 лева.

Вторият обект е Къща Хиндлиян в Архитектурен резерват "Старинен Пловдив". Вносител е Община Пловдив, а проектът предвижда аварийни консервационно-реставрационни работи по полихромия в интериора. Къщата е паметник от национално значение. Финансирането от страна на Министерство на културата е в размер на 18 208,20 лева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина