Разпъват огромен трибагреник на Рожен, най-красивите носии се състезават за награди

Автор: Plovdiv Now 6697
Разпъват огромен трибагреник на Рожен, най-красивите носии се състезават за награди

Организаторите на Роженския събор за първи път предвиждат провеждането и на конкурс за най-красива и  автентична народна носия - женска, мъжка или детска. Надпреварата е предвидена за събота, 20 юли, от 15:00 часа на Сцена 1.

Красотата и неповторимостта на традиционните народни облекла, на бродериите, багрите и накитите, сътворени от сръчните ръце на предците, са неповторимо богатство на българите и ще предизвикат възхищението на многобройните посетители на събора.

В конкурса се допускат за участие всички, дошли с народни носии на събора. Всеки ще има възможност да представи сам облеклото си и неговата история в рамките на 3 минути.

Победителите ще получат парични награди, както и лична професионална фотосесия.

Желаещите да участват могат да се запиишат предварително на e-mail: [email protected] и тел.0879 83 34 64, както и на място до 14:00  часа в събота, 20-ти юли, в Информационния център на събора.

Една от първите инициативи на събора е „Знамето на Рожен – Духът на България“и се състои в колективно разпъване на най-големия национален трибагреник на Роженските поляни на 18 юли, четвъртък, от 13:00 часа.

По традиция, Роженските поляни ще бъдат украсени с внушителното българско знаме, превърнало се в символ на събора. Националният трибагреник, който е изработен специално за събитието, е с площ над 7000 кв.м.

С националния символ на суверенитета и независимостта на нашата държава организаторите от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ поздравяват всички българи, които носят родината в душата си.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина