Протестиращи затвориха път край Асеновград

Автор: Plovdiv Now 7866
Протестиращи затвориха път край Асеновград

"Не" на новата кариера за мрамор над асеновградското село Горнослав излязоха да кажат стотици. С плакати и знамена те застанаха на изхода на село Червен и затвориха пътя Асеновград-Кърджали. Опашката е около километър. В 15,07 часа те отблокираха шосето. "Тази кариера ще съсипе всичко", категоричен е Иво Данчев, един от организаторите на протеста. Той и семейството му дошли да живеят в Горнослав преди 7 г. Сега хората са ужасени, че на метри от къщите им ще има взривове, ще се носят облаци прах и ще бъде замърсена водата на няколко села, съобщава 24 часа.

"Преди много години, когато е имало чума, хората от Горнослав са се изнесли нагоре в планината. Сега с тази кариера идва нова чума", заяви възрастен жител. Сред протестиращите са хора от Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец, Тополово и Добростан.

"Най-близките къщи са на 500 метра от бъдещата кариера, които от взривовете ще се напукат. Само на няколко километра в посока Асеновград има действаща кариера до Мулдава и всеки ден виждаме какви прахоляци се вдигат", заяви Данчев. Той обясни, че в близките села до новото находище живеят много хора и всички казвали "Абсурд". "Тревогите ни са големи. Животът ще стане непоносим. Селата ще се обезлюдят", притеснена е и Мая Христозова. Както съобщихме, находището е предоставено на концесия за 35 г. на асеновградската фирма "Запрянови". Решението на Министерския съвет е обнародвано в "Държавен вестник" на 2 ноември. "Когато стартира процедурата през 2016 г., всички от Горнослав бяха уведомени. Тогава никой не протестира. Сега разни организации подклаждат напрежение", коментира пред "24 часа" концесионерът Вакрил Запрянов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина