Приказни герои оживяват в асеновградската библиотека

Автор: Plovdiv Now 5392
Приказни герои оживяват в асеновградската библиотека

Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград разполага със зала, в която приказките „оживяват“. Децата могат да я посещават заедно с родителите си, бабите и дядовците си. Стаята е ремонтирана благодарения на дъщерята на асеновградския художник Коста Форев. В залата, която носи и неговото име, всеки може да се запознае с живота и делото му.

Още влизайки в стаята, малчуганите са предизвикани да открият някой приказен герой, сред които Пинокио, Пепеляшка, тримата братя и тяхната златна ябълка и други. Играта продължава, като им се раздават книги с различни приказки, които те трябва да изчетат и да разкажат подробно. Освен това, участниците споделят и знанията си за героя, който са открили на стената сред рисунките.

Целта на залата е да се запознаят децата с приказния вълшебен свят на книгите. Интерес буди функцията на изрисуваните приказки, чрез която се насочва таблет срещу стената и тогава приказните герои „оживяват“. Картината започва да разказва за себе си. На този етап гласово звучене има само „Тримата братя и златната ябълка“, като се търсят варианти за финансиране озвучаването и на останалите.

Чрез идеята Градската библиотека в Асеновград цели да стимулира и четенето при подрастващото поколение, като не се разказва цялата приказка. А именно - гласовото звучене се пуска за около пет минути, след което се спира и така децата са мотивирани да разказват продължението. Ако не знаят приказката, то това е стимул да я вземат и да я прочетат, за да разберат какъв ще бъде финалът, смятат организаторите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина