Преуспели асеновградчани емигранти станаха герои на филм

Автор: Plovdiv Now 7711
Преуспели асеновградчани емигранти станаха герои на филм

Градската библиотека „ Паисий Хилендарски” в Асеновград беше домакин вчера на официалната премиера на филма „Асеновград извън граница”. Той е посветен на 10 именити и преуспели асеновградчани, които са родени и израснали в Асеновград, а сега живеят извън България.

Проектът се реализира по инициатива на Национално сдружение за единство и партньорство и със съдействието на Община Асеновград. Представянето на града от един друг, нов ъгъл се стреми създаде у зрителя по-широк и позитивен поглед към Асеновград, чиито жители имат повод да се чувстват ценени, талантливи и успешни.

Председателят на сдружението и ръководител на проекта Ели Шопова сподели, че идеята е да се открият и заснемат още асеновградчани, успели зад граница. Тя отправи своите благодарности към всички участници, към екипа, както и къз Община Асеновград, местния парламент и всички асеновградчани, които са се включили с кадри, снимки и предложения.

Скъп и мил спомен за „семейство”, „дом”, „детство”, „уникална природа”, „достойни хора” бяха асоциациите на главните герои, когато говореха за родния Асеновград. Те създават изкуство, култура, реализират се в спорта, образованието, бизнеса и други сфери на обществения живот в чужбина. Гордеещи се с родния си край, като визитна картичка те помагат за популяризирането на Асеновград по света. В дълбоко емоционалните си интервюта, изпълнени с голямо вълнение и носталгия, всеки от тях сподели, че винаги при всяка възможност се връщат в родния град. Не пропускат и да разказват на своите приятели и колеги за красотата, традициите и обичаите на града и България. На своите съграждани лицата на Асеновград по света пожелаха да бъдат търпеливи, смели и да не спират да мечтаят.

Гостите на премиерата на филма успяха да се срещнат и с един от 10- те преуспели асеновградчани. Зорница Гоган специално за случая бе дошла от Дъблин, където живее и работи като директор на българско училище „Азбука”. Тя получи поздравления и пожелания да продължава да съхранява българската духовност и културно наследство на България.

За тези, които не са успели да присъстват на премиерата, филмът ще бъде излъчван по телевизия ТВ САТ и достъпен в канала на You Tube.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина