Предстои ремонт на пътя за Мулдавския манастир край Асеновград, държавата обеща средства

Автор: Plovdiv Now 1194
Предстои ремонт на пътя за Мулдавския манастир край Асеновград, държавата обеща средства

Предстои стартиране на ремонтни дейности на пътя за Мулдавски манастир "Света Петка" край Асеновград. Нов оглед ще бъде извършен утре от заместник-кмет инж. Димитров, който ще обясни подробности за ремонта и какво точно ще включва той. 

Припомняме, че преди няколко години премиерът Бойко Борисов посети Светата обител и обеща да отпусне средства за изграждането на пътя, достигащ до манастира. 

Общата сума, необходима за реализиране на целия проект (изграждане на пътя и водопровода заедно с 2 подкачващи станции и малък водоем), ще бъде в размер на около 2 500 000 лева. Кметът на Асеновград припомни при посещение в манастира през февруари, че държавата отпусна около 500 000 лева за възстановяване на изгорялото крило на Светата обител. По повод оглед на ремонта, преди близо 2 години манастирът бе посетен от премиера.

"Още тогава бе решено да започне проектирането на пътя, но до скоро не бяха извършени необходимите дейности за целта. Преди месец ние започнахме работата по постепенното реализиране на проекта. Смятаме, че ще го доведем до добър финал", изрази надеждата си градоначалникът. Идеята е паралелно да бъдат изградени пътят и водопроводът до Мулдавския манастир.

Грудев посочи товава още, че се проучва дали има възможност планираният водоем да бъде по-голям от 40 кубика с цел да се водоснабдява с питейна вода и вилната зона "Параколово", намираща се в близост до Светата обител. В случай, че проектът стане реалност, ще има възможност да се развие и провеждането на зелени училища за ученици в манастир "Света Петка".

"Ако пътя бъде направен, освен ученически лагери, до Светата обител ще могат да пристигат и поклоннически групи с отци. Тук децата и младежите ще могат да се учат на вероучение, история и родолюбие, което е нужно на нашето младо поколение", каза игуменката на манастира монахиня Юлита. Тя съобщи, че в момента се изготвят проекти и за реставриране на храма, които трябва да бъдат одобрени от Епархийския съвет и от Националния институт за културно наследство (НИКН). Едва след това, ще може да се поиска финансиране, поради което за сега не става ясно колко пари ще са необходими.

Монахиня Юлита припомни при посещението на кмета и за визитата на Бойко Борисов, който е дал уверение, че ако има изготвени и одобрени проекти, то те ще се финансират поетапно. Игуменката обясни, че камбанарията в манастира е в аварийно състояние. Монахиня Юлита изрази надеждата си в най-кратки срокове да бъде осигурено финансиране и да се предприемат мерки. Тя се притеснява, че може да се стигне до инцидент, ако ремонтът на камбанарията не започне скоро. Съоръжението е изградено след Освобождението на България върху съществуващия нартекс. Затова камбанарията не е била със здрави основи. С годините и под влияние на метеорологичните условия, почвата се е напоявала все повече с дъждовна вода и земната маса се е слягала постепенно. През 2014 г. са поставени укрепителни скоби, за да може да не се разтварят колоните, но по чудо временното укрепване е издържало вече 5-та година.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина