Пречиствателната станция в Асеновград за 32 млн. не работи, кметът е уведомил министъра

Автор: Plovdiv Now 7493
Пречиствателната станция в Асеновград за 32 млн. не работи, кметът е уведомил министъра
"В първите седмици, след встъпването си в длъжност научих различни неща, които не знаех до този момент. Защото досега ползвах само официални източници, като сайтовете на Министерството на финансите и на общината”, обясни кметът доктор Христо Грудев, съобщавайки финансовото състояние на община Асеновград към момента.
 
Той посочи, че през 2020 г. има заеми и финансови корекции за изплащане, които са в размер на 6 800 000 лева. Тук търсим начини и форми да се справим. Но основният проблем, с който се сблъсква администрацията в момента, е пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ). Съоръжението бе официално открито преди няколко седмици – в предизборния период през октомври месец тази година, но в момента не работи.
 
„Свикал съм комисия, която да обследва ситуацията. Запознал съм и министър на околната среда и водите. Предстои да докладвам и на министър-председателя за състоянието й, защото проблемът е много сериозен. Когато е трябвало в законовите срокове общинската администрация да предприеме действия, спрямо изпълнителя, възможностите са пропуснати. Обектът е приет, но съоръжението не може да започне да функционира”, заяви категорично доктор Грудев.
 
Кметът на Асеновград припомни, пречиствателната станция  бе изградена за сумата от около 26 000 000 лева без ДДС (или 32 000 000 лева с ДДС) – колкото е и приблизителният общ размер на финансовите корекции и дълговете на общината. Доктор Христо Грудев посочи, че е изпратено писмо до изпълнителите да бъдат извършени корекции и поправки по съоръжението, като някои от тях се отзоваха на доброволни начала.
 
„Нямаме обаче законови лостове да ги принудим да предприемат действия по отстраняване на нередностите, а трябва да им се молим”, съобщи със съжаление кметът на Асеновград. И добави, че екипът, ангажиран с проблема, ще се справи, но с доста усилия. Проблемът е в това, че няма комуникация между различните модули на пречиствателната станция с командното табло и затова тя не може да заработи. А без да започне да функционира ние не можем да го предадем като обект на ВиК.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина