Походът “Асеновградски върхове и пътеки“ очаква любителите на планината

Автор: Plovdiv Now 19339
Походът “Асеновградски върхове и пътеки“ очаква любителите на планината

Ентусиастите от асеновградското туристическо сдружение “Устремени” набират любители на планинарството за участие в Четвъртия традиционен поход „Асеновградски върхове и пътеки” 2019. Включването в похода не е обвързано с такса, а всички услуги, транспорт и водачи са безплатни. Участието може да бъде само еднодневно или двудневно. Тръгването е в 8,30 часа на 8 юни от паметник на Цар Иван Асен II в центъра на Асеновград.

Всеки, който има желание да се включи в похода, до 7 юни може да заяви от коя от безплатните услуги да ползва на следния линк - http://blog.marovski.com/zapisvane-pohod-asenovgradski-pateki/

Тази година маршрутът ще премине през манастир "Св. Петка Мулдавска" - символ на духовността и националната ни идентичност, където Апостолът на свободата Васил Левски е отсядал. Участниците в похода ще имат възможност да разгледат едно от трите негови запазени скривалища в България, а игуменката на манастира ще разкажеза драматичната история на обителта.

Маршрутът на отиване ще мине и през местност "Голия гидик", намираща се на хребета на рид "Пропаст" с прекрасни панорамни гледки към връх Безово. Следват село Добростан - люлката на родопските майстори-строители. Недалеч от селото се виждат тракийските скални светилища Беланташ, Караджов камък и връх "Кръстов" (Кръстова гора), които образуват сакрален тригъгълник в свещената утроба на Родопа планина.

Маршрутът ще продължи през резерват "Червената стена", известен със своето уникално биоразнообразие и с  легендите за пещерата "Добростански бисер" и връх "Попа", които са част от близките маршрути в района на хижа "Марциганица".

Ще бъде обособен палатков лагер в близост до хижата, защото от дълги години тя е нефункционираща. За децата ще има изградена въжена система, на която те свободно да упражняват уменията си под ръководството на опитни специалисти.

Маршрутът Асеновград – хижа „ Марциганица” се преминава и от неподготвени туристи за около 8 - 9 часа. Група от опитни планинари ще изчаква всеки по трасето, за да може всички участници да са спокойни и да се радват на похода с подходящото за тях темпо. На разположение ще има и джипове, позиционирани на няколко места с оглед на евентуалната нужда от реакция на всяка точка от трасето.

В 19:00 часа от беседката под хижа Марциганица ще тръгват безплатни автобуси, които ще извозят до паркинга на хотел Асеновец в центъра на Асеновград, тези, които са се записали за тази опция и ще се включат в похода само за първия ден.

В края на първия ден 8 юни ще има и тур с водач до панорамна площадка "Челото" с изглед към село Мостово и Кръстова гора, като тръгването е в 17,00 часа, а прибирането в лагера в 18,00 часа.

На 9 юни маршрутът, по който ще стане прибирането, също е с осигурен водач и ще мине през следните места, като тръгването от хижа „Марциганица” е в 11,00 часа:
- Пещера "Добростански бисер" (по желание);
- Връх "Попа" - 360 градусова панорама;
- Връх "Корена" - прекрасна панорама;
- Местност "Сливово";
- Водопад "Сливодолското падало" (най-висок в Родопите);
- Паркинг при тунел на пътя над село Бачково;
- Безплатен автобус за извозване на участниците до паркинга на хотел "Асеновец" в центъра на Асеновград;
Времетраенето на маршрута е около 5 часа и се състои само от спускане.

Сдружение „Устремени” предлага следните безплатни услуги:
- Извозване на багаж (палатки, спални чували) на записалите се и заявили желание за нощувка в палатковия лагер.
- Връщане на багажа обратно в Асеновград на другия ден (в неделя) и възможност за неговото получаване през целия ден до 16:00 ч от Туристическия център, който е в центъра на града
- Автобуси, които тръгват в 19:00 ч в близост до хижа Марциганица и извозват записалите се и включилите се само за първия ден (в събота).
- Автобуси, които ще извозят участниците в похода в неделя (уширение до тунел с рибарник над село Бачково)

Съпътстващи атракции ще са възможност за обиколки с коне в района, тандемен полет с парапланер или чудесни обиколки с колело по маршрутите около хижата и Добростанското плато, които трябва да бъдат ангажирани предварително:

Бивачните съоръжения, личния багаж, храна и напитки са личен ангажимент на всеки участник в похода.

При лошо време организаторите си запазват правото да променят датата или определени елементи от програмата на похода.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина