Подменят контейнерите за смет в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 4674
Подменят контейнерите за смет в Асеновград

подменят стари и повредени съдове за смет в Асеновград.

В квартал "Лозница" 300 броя контейнери от тип "бобър" и "лодка" бяха заменени с чисто нови индивидуални от вида "кука". Теренът в посочения район е много труден за обслужване от автомобилите на сметопочистващата фирма, поради което се наложи смяна на съдовете за смет, с цел по-ефикасно събиране на битовите отпадъци и преустановяване образуването на нерегламентирани замърсявания, съобщават от Общината.

Това бе заложено в новия договор, сключен за сметосъбиране и сметоизвозване. Съдове за смет тип "кука" бяха поставени на улиците "Сини връх", "Дружба", "Родолюбие", част от "Мануш войвода", "Росица", "Бяла черква" и "Преспа". Същите се обслужват по график - всеки вторник и петък. Освен това, на всички граждани, в района бяха дадени указания. Съдовете тип "лодка" от същата зона бяха преместени на друго подходящо място.

Те бяха поставени в новия гробищен парк. В продължение на седмица служители от Отдел "Екология и околна среда" към община Асеновград наблюдаваха района и предупреждаваха хората да не изхвърлят отпадъците си на нерегламентирани места. С превантивна цел бяха поставени и предупредителни табели.

Още 30 нови кошчета за отпадъци са разположени в центъра на Асеновград - по площада и край НЧ "Родолюбие". В кварталите "Горни Воден" и "Долни Воден" планово (за ремонт) бяха подменени 100 броя индивидуални съдове за смет тип "кука". Нови 30 контейнера от вида "бобър" пък бяха разположени на централни улици в Асеновград, сред които "Цар Иван Асен II", "Александър Стамболийски", булевард "България" и други.

Това е извън упоменатата и предвидена по договор 15%-на подмяна на съдове ("бобър" и "кука") за година, през първите три години от договорните отношения. Според документа, "изпълнителят се задължава да предостави за ползване в срок до 15 дни, след влизане в сила на договора и за целия период на изпълнението му, нови съдове за отпадъци, както следва: 900 броя - "бобър"; 2 610 броя - "кука"; 45 броя - "лодка". Подмяната ще се удостоверява с двустранно подписан приемо-предавателен протокол".

Междувременно продължава машинното миене и метене на улиците в града. Ръчно се почистват от 40 служители Централна градска част и някои от второстепенните улици в Асеновград. Сметопочистването в града се извършва ежедневно по график, като при възникнали сигнали и проблеми се реагира своевременно. Два пъти месечно се събират и едрогабаритни отпадъци. Припомняме, че гражданите могат да ползват и площадката за безплатно депониране. През септември бяха почистени и отпадъци, натрупали се на нерегламентирани за целта места. Сред тях - в Индустриалната зона край река Чая и в село Боянци.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина