Паметна плоча на легендарния Велик Капсъзов вече има в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 11453
Паметна плоча на легендарния Велик Капсъзов вече има в Асеновград

Паметна плоча в памет на Велик Капсъзов е открита в родния град на спортиста - Асеновград.

Легенда в българската спортна гимнастика и носителят на олимпийски медал, почетният гражданин на Асеновград Велик Капсъзов, е родан на 15 април 1935 година. Плочата е факт по инициатива на неговото семейство.

След официалното откриване десетки приятели на спортиста, треньори от други спортни клубове, роднини, близки и признателни граждани поднесоха цветя на паметната плоча, поставена точно срещу неговия дом до военния блок в края на главната. На събитието присъстваха неговата съпруга Маргарита Капсъзова и синът му Даниел Капсъзов, близки негови родственици от Асеновград от рода Капсъзови, легендите от българските щанги олимпийският шампион Севдалин Маринов, световеният шампион Трендафил Стойчев и вицеолимпийският шампион Стефан Топуров, треньорите по вдигане на тежести Лъчезар Кишкилов и Георги Страхилов, треньорът по борба Васил Паришев, близката приятелка на Велик Капсъзов и гимнастичка Виолета Стамболийска и много други негови близки.

Спортната кариера на Велик Капсъзов започва с вдигане на тежести, но много скоро той разбира, че това не е неговият спорт. Започва да тренира спортна гимнастика, където негов първи треньор става изтъкнатият асеновградчанин Васил Трачев. В салона на училище „Христо Ботев” за първи път се хваща на халките и магията го завладява за цял живот.

През 1954 г. вече е утвърден състезател в националния отбор по гимнастика. Участва на олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г., Рим през 1960 г. и Токио през 1964 г. Носител е на бронзов медал на халки от летните олимпийски игри в Рим 1960 г. и завинаги остава в историята на спортната слава на България като първият българин, спечелил олимпийски медал в спортната гимнастика. Успехите му продължават и след това - носител на два златни медала от европейските първенства през 1961 г. и 1963 г., печели и три медала от Универсиадата в София през 1961 г. През 1964 г. прекратява спортната си кариера и продължава да работи вече като треньор и преподавател.

 През 2005 г. е обявен за Почетен гражданин на Асеновград. Капсъзов почива на 7 март 2017 г. на 82-годишна възраст.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина