Паметна плоча в Асеновград напомня на поколенията за автора на вечната песен “Една българска роза“

Автор: Plovdiv Now 6698
Паметна плоча в Асеновград напомня на поколенията за автора на вечната песен “Една българска роза“

90 години от рождението на композитора Димитър Велчев се навършват днес. Маестрото е автор на избраната за песен на миналото столетие „Една българска роза”. По този повод и по инициатива на културни дейци в Асеновград със съдействието на общинската администрация и дарители бе открита паметна плоча на този бележит музикант.

Мемориалът е поставен до входа на камерна зала на читалище „Родолюбие –1873”. Редом с неговата снимка на плочата е избран  фрагмент от финала на мемоарите на маестрото, който най-ярко изразява негова привързаност и обич към родния град:  „Лека нощ, хора! Лека нощ, къщи! Лека нощ, Чая! Обичам ви!”

За откриването беше подготвена литературно-музикална програма с участието на асеновградски поети. Рангел Мрянов успя да пресъздаде емоционалния заряд в творчеството на талантливия диригент, композитор и пианист маестро Вълчев. Той поздрави всички присъстващи с изпълнение на емблематичните песни „Една българска роза” и „Една девойка ме попита”. А на финала бе прочетен поздравителен адрес от сестрата на маестрото – проф. Лили Вълчева, в който тя изрази дълбокото си възхищение от проявата на обществено уважение и признателност към талантливия асеновградски виртуоз.

Събитието завърши с поднасяне на венци и цветя от Община Асеновград,  културни институции, приятели на маестрото и признателни граждани.

Маестро Димитър Вълчев е роден в Асеновград  и въпреки че е живял само първите 6 години в града, е успял да съхрани красиви спомени от „мило незабравимо детство” и чувства на „една голяма обич!” .

Завършва музикалната академия в София и работи повече от 30 години в Държавния сатиричен театър като музикален ръководител и диригент на оркестъра при театъра и Музикалния театър като драматург.  Автор е на музиката на над 200 сценични произведения, театрални спектакли, детски пиеси, телевизионни постановки и детски сериали, игрални филми, естрадни и актьорки песни и още много други.  А по неговата оригинална музика биват изиграни много спесктакли на театрите из цяла България, включени в ефира на Националното радио и телевизия у нас и чужбина.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина