От щаба в Асеновград: Търговските обекти да се дезинфекцират редовно!

Автор: Plovdiv Now 6803
От щаба в Асеновград: Търговските обекти да се дезинфекцират редовно!

Оперативният щаб в Асеновград припомня на собствениците, наемателите и ползвателите на търговските обекти, че имат задължението редовно да дезинфекцират помещенията си. По-често следва да се дезинфекцират повърхностите, които се ползват и докосват от много хора ежедневно. В случай, че бъде регистриран потвърден случай на заразен с коронавирус - COVID-19 на територията на община Асеновград, честотата на дезинфекционните мероприятия следва да бъде повишена. В зависимост от експлоатацията на обектите дезинфекцията може да се осъществява между 4 пъти дневно, на всеки час или след всеки посетител.

Методологията е описана подробно и в задължителен порядък на спазване. Начините и механизмите за дезинфекциране са разпространени от РЗИ - Пловдив. А алгоритъмът е разработен от Националния център за заразни и паразитни болест към Министерство на здравеопазването (МЗ). Предписанията, отправени към всички собственици, наематели и ползватели на търговски обекти, с цел ограничаване разпространението на коронавирус, касаят както от големите, така и малките магазини в общината. Разпореждането се отнася и за домоуправителите на по-големите жилищни блокове и кооперации. Там те трябва да следят за дезинфекцирането и почистването на общите повърхности, до които се докосват най-често живеещите в сградата.

И за търговските, и за жилищните обекти правилото е обикновените почистващи продукти, ползвани в рутинните здравно-хигиенните дейности, да бъдат заменени с дезинфектанти. Препоръчително е да се дезинфекцира с такива, съдържащи етанол, пропанол, изопропанол или комбицинации с тях. Дезинфекцията може да става чрез забърсване с кърпа/моп или чрез напръскване.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина