Осъдиха шофьора, блъснал и убил пиян пешеходец край КЦМ

Автор: Plovdiv Now 14687
Осъдиха шофьора,  блъснал и убил пиян пешеходец край КЦМ

Автор: Георги Тошев

Три години условна присъда с пет години изпитателен срок получи 48-годишният Мирослав Камбуров, причинил по непредпазливост смъртта на Иван Владимиров след ПТП, научи trafficnews.bg.

Инцидентът стана на 3 юли 2022 година, на пътя между Летище Пловдив и КЦМ. Тогава при управление на товарен автомобил мерцедес, около 1:00 часа след полунощ, Камбуров блъснал движещия се по пътното платно Владимиров и според обвинителния акт избягал от местопроизшествието. Инцидентът е станал със скорост 85 км/ч. Още на сутринта е задържан и завежда полицаите на мястото и дава подробности за механизма на местопроизшествието.

Пред съда, мъжът призна изцяло вината и се съгласи с фактическата обстановка, така както е описана в обвинителния акт, макар в предходното заседание да заяви пред, че не е видял пешеходеца и не е разбрал, че го е блъснал.

Предвид признаването на вина, присъдата е намалена с 1/3 от постановената 4 години и половина. Камбуров остава и без шофьорска книжка за период от 3 години и ще трябва да изтърпи пробационна мярка „участие в програма за обществено въздействие”. Разноските по делото също са за негова сметка.

Присъдата е с превес на смекчаващите вината обстоятелства, предвид чистото съдебно минало на мъжа, трудовата му ангажираност, съдействието в хода на разследването и семейното му положение – има 2-годишно дете, което отглежда с приятелката си на семейни начала и се грижи за родителите си, които са безработни. По делото е изяснено, че починалият Иван Владимиров се е движил срещу посоката на движение на камиона, като е бил с 2,65 промила алкохол в кръвта и 3,49 в урината.

Като утежняващи вината обстоятелства съдът взе предвид, че подсъдимият има 6 акта и 12 фиша за нарушаване на ЗДВП, като няколко от санкциите са за несъобразена скорост. Освен това, той е напуснал местопроизшествието, без да реагира и да види какво е състояние на пострадалия.

Държавното обвинение и представителя на пострадалите лица поискаха Камбуров да изтърпи ефективна присъда от 4 години (б.а преди редукцията с 1/3), а защитникът на шофьора адвокат Васил Василев пледира за условна присъда в максимален размер с максимален изпитателен срок.

В последните си думи към съда Мирослав Камбуров каза, че искрено съжалява за случилото се и единствената му молба е да не влиза в затвора.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина