Осъдиха шофьора, прегазил моториста Ерол край Асеновград

Автор: Ива Модова 17661
Осъдиха шофьора, прегазил моториста Ерол край Асеновград

Димитър Иванов, обвинен за смъртта на 37-годишния моторист Ерол Мехмед, получи своята присъда. Той бе признат за виновен и получи 3 години лишаване от свобода, което наказание се отлага за срок от 5 години. Размерът е след намаляване с 1/3, предаде trafficnews.bg.

Припомняме, че 37-годишният Ерол загина при катастрофа на Асеноградско шосе в района на КЦМ на 10 срещу 11 август 2019 година. Мотористът и негови приятели правили каскадьорски изпълнения на пътя, карайки с висока скорост. 

Увлечен, Ерол вдигнал мотора на задна гума, но загубил равновесие  и паднал. След това през него минал микробус. Според разследването зад волана му е бил 56-годишния Димитър. Той не е спрял след като е прегазил падналия моторист и продължил в посока Асеновград. 

Срещу Димитър са повдигнати две обвинения. Едното от тях е за смъртта на Мехмед, като по време на инцидента е нямал книжка. Заради свидетелството си за управление е повдигнато и второто обвинение за изготвяне на неистински документ.

По време на разпоредителното заседание днес, Димитър призна всички факти и обстоятелства по обвинителния акт и делото тръгна по съкратено производство. Първоначално обаче, защитата на мъжът бе категоричен, че клиентът му няма вина и настоя за разпита на всички свидетели. В крайна сметка последната дума бе на Иванов, който поиска съкратена процедура.

В пледоарията си прокуратурата в лицето на Тодор Павлов, поиска условна присъда за шофьора с максимален изпитателен срок. По думите на държавното обвинение, повече от 5 години Иванов шофирал с фалшива книжка уж издадена от Турция.

„Веднъж подсъдимият е бил съден за шофиране без книжка. От 2014 година той управлява с фалшивия документ и дори се е легитимирал с него. Нещо повече – бил е санкциониран по ЗдВП. Иванов не е причинил падането на Мехмед. Последният е карал без книжка и с превишена скорост”, заяви Павлов.

За справедливо наказание настоя адвокат Кирил Николов, представляващ брата на починалия моторист.

„Съжалението на Иванов според мен е свързано с факта, че присъдата му ще бъде намалена, а не е искренно. Надали осъзнава какво е направил. По делото има информация за недоказаност на действията на Иванов. Причината за смъртта на Мехмед е прегазването, но дали то е осъзнато. От показанията на съпругата на Иванов става ясно, че Димитър не е видял тялото”, каза в залата Николов.

„За мен степента на съпричиняване е много висока. Мехмед е бил без книжка, управлявал е с висока скорост мотора и сам е паднал на платното. Клиентът ми не го е видял. Мислил е, че минава през броня. Не се е укрил, не е укрил и буса. Иванов не се чувства виновен, тъй като до последно не е знаел, че е убил човек. Иначе би реагирал по друг начин. Казусът бих квалифицирал като случайно деяние”, каза адвокат Ивайло Вражилов, защитник на Димитър Иванов.

В последната си дума шофьорът изрази съжаление и даде отчасти обяснения за случилото се.

„Съжалявам. Пред мен имаше три коли. Беше много тъмно, нищо не се виждаше. Колите рязко се отклониха от пътя, аз не успях и минах през нещо. Мислих, че има катастрофа и това е броня на кола. Какво друго да кажа, не знам”, заяви Иванов, който поиска условна присъда.

След като прочете присъдата, председателят на съдебния състав - съдия Петко Минев се обърна към подсъдимия с думите, че при налагане на условното наказание е надделял аргументът, че пострадалият е карал мотора със 135 км/ч на една гума и е нямал правоспособност да управлява мотора.

„Никакво каране, ако карате неправомерно, без свидетелство за правоуправление, ще лежите и тези 3 години”, добави съдия Минев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина