Осъдиха безработен асеновградчанин на пробация, не плащал издръжка на децата

Автор: Plovdiv Now 18396
Осъдиха безработен асеновградчанин на пробация, не плащал издръжка на децата

Безработен асеновградчанин бе осъден, след като спря да издържа двете си деца в продължение на 8 месеца. Срещу него било повдигнато обвинение за това, че не е изплащал дължимата издръжка на тяхната майка, с която от години били разделени. Двамата се събрали през 2001 година, когато заживели на съпружески начела. Същата година им се родила дъщеричка, а няколко години по-късно - син. След 13 години съвместно съжителство обаче отношенията между двойката се влошили. 

В резултат мъжът се изнесъл от семейното жилище и заживял на приземен етаж в кооперация. В апартамента останали двете деца и майка им, която поела изцяло отглеждането им. В началото на 2018 година тя завела гражданско дело, а бившият й мъж бил осъден да заплаща издръжка в размер на 130 лв. на всяко от децата си. Така всеки месец той трябвало да дава по 260 лв. Решението влезнало в сила през юли 2018-а, но плащания така и не постъпили. 

Изминали осем месеца, през които бащата не дал и стотинка за издръжката на децата си. Общата сума, с която мъжът задлъжнял, възлизала на 2080 лв. Оказало се, че през повечето време той бил безработен и без никакви доходи. Именно това той посочил в съда като единствена причина да не изпълни задълженията си. Той признал всички обстоятелства по обвинението и пледирал за по-леко наказание от поисканото от прокуратурата. Тя, от своя страна, поискала налагане на пробация за срок от една година. 

В крайна сметка, съдът признал безработния татко за виновен. Неизплащането на издръжка е престъпление по Наказателния кодекс, а "трайна безработица не е обстоятелство, водещо до отпадане на отговорността за това престъпление", е записано в решението. Тя обаче следвало да бъде взета впредвид при определяне на наказанието. Магистратите отчели също ниската степен на обществена опасност на мъжа, чистото му съдебно минало и добрите му характеристични данни. В хода на процеса той изразил съжаление за стореното и за това, че е останал без работа.

Предвидените от закона наказания в подобни случаи, са лишаване от свобода и пробация. Съдът решил да наложи по-лекото от тях, предвид смекчаващите вината обстоятелства. В продължение на 9 месеца таткото ще трябва да изпълнява задължителните пробационни мерки, като провежда срещи с пробационен служител. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина