Оригинал на “Под игото“ получи читалището в Избеглии за 100-годишния си юбилей

Автор: Plovdiv Now 7290
Оригинал на “Под игото“ получи читалището в Избеглии за 100-годишния си юбилей

С отличието Плакет „Асеновград” беше удостоено Народно читалище „Христо Ботев-1919 г.” в село Избеглии по повод 100 годишнината от основаването си, както и заради приноса на неговите деятели за опазването, развитието и популяризирането на богатите културни традиции.

Празничната програма зарадва публиката с много фоклор, патриотизъм и гостуващи изпълнители. Малчуганите от детска градина „Дружба”- филиал в село Избеглии - изпълниха музикално-поетичен рецитал. По-големите деца от селото представиха пиеса по сюжета на „Радини вълнения” от романа „Под игото”, а след това рецитираха стихове на патрона на читалището Христо Ботев. Детски танцов състав „Избеглийче” изпълниха площада в селото с пъстрите си народни носии и много фолклорни ритми, а най-малкият гайдар, 12-годишният Георги Георгиев, показа магията на родопската гайда.

Част от програмата на честването бе откриването на изложбата на местния художник Димитър Добрев. Платната му с живопис ще останат във фоайето на читалището до края на лятото.

Уникален подарък получи читалищната библиотека – писателят Васко Попов, родом от Избеглии, дари един от 5-те останали в цяла България оригинали на романа „Под игото” от Иван Вазов.

Други участници в програмата за юбилея на читалището бяха и музикалната школа към НЧ „Родолюбие”в Асеновград, танцовата формация „Косара”, музикална школа „Станимака”, както и самодейният гайдарски състав от читалището в село Хвойна.

Гостоприемните домакини от село Избеглии бяха приготвили огромна домашна торта за всички участници в програмата и гости на юбилея.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина