Обявиха безплатни прегледи за разширени вени в Пловдив и Асеновград

Автор: Plovdiv Now 20889
Обявиха безплатни прегледи за разширени вени в Пловдив и Асеновград

Безплатни профилактични прегледи за хронична венозна болест организира за втора година Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Тази година кампанията е под надслов „Вземи краката си в ръце“. Инициативата има за цел да повиши информираността на обществото относно рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми  на венозната болест, необходимостта от своевременна диагностика и лечение. 

Прегледи ще се провеждат в повечето големи градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Свиленград, Асеновград, Пазарджик и Самоков между 29 юни и 10 юли, според график, който ще бъде публикуван предварително на www.venite.bg.

Хроничната венозна болест засяга над 50% от населението в България, като честотата при жените е почти два пъти по-голяма от тази при мъжете. “Тревожната статистика показва, че 62% от пациентите у нас не са били лекувани. Само 1% от тях са се обърнали към специалист и са получили терапия“, обясни проф. д-р Веселин Петров, председател на Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

Според данните 30-40 000 българи ежегодно се лекуват консервативно, а 10 000 души претърпяват хирургическа интервенция. 20% от пациентите са в напреднал стадиий на заболяването. Хроничната венозна болест на долните крайници е едно от най-разпространените заболявания в развитите страни на Европа и Северна Америка. За Стария континент данните сочат, че от лека форма на хронична венозна болест страда 80-85% от населението, а варикозни вени имат 60% от жените и 40% от мъжете.

Специалистите съветват хората над 40 години да правят консултации със съдов хирург профилактично, дори да нямат установено заболяване на венозната система.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина