Обезопасяват достъпа до Караджовия камък край Асеновград

Автор: Plovdiv Now 5961
Обезопасяват достъпа до Караджовия камък край Асеновград

Караджов камък - една от най-проблемните забележителности в община Асеновград, ще бъде обезопасена. В зоната ще се изгради пасарелка за по-лесен достъп на туристите. В момента до самото скално плато се стига единствено по стари дървени стълби.

„Има много питания от туристическата общност за това, дали може ние по някакъв начин да съдействаме за подмяната на тези дървени стълби, за да може да се направи по-лесен достъпа до обекта. Местността Караджов камък е обявена за защитена. Затова е  необходимо съгласуване с  МОСВ какъв ще бъде точно видът на съоръжението, след което то ще бъде поставено. Инвестицията ще бъде на частна компания и трябва да се случи още този туристически сезон“, обясняват от общинското предприятие "Туризъм".

Местността и едноименният връх „Караджов камък“ се намират в непосредствена близост до село Мостово в Западните Родопи. Представлява високо скално плато - връх с височина 1448 метра, в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей, в който е заклещен огромен камък –  Караджов камък. Територията на едноименното скално плато е обявена за защитена местност. По време на археологическо проучване е установено, че Караджов камък е изпълнявал функцията на светилище през ранната Желязна епоха и късната Античност.

Източник: dcnews.bg.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина