Обявиха за защитени две вековни дървета в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 5491
Обявиха за защитени две вековни дървета в Асеновград

Две вековни дървета в землището на Асеновград са обявени за защитени. Те са на приблизителна възраст 200 години и са от вида източен чинар.

Общо девет вековни дървета бяха обявени за защитени от Министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова. Три от тях са от вида източен чинар, а две се намират в землището именно на Асеновград. Единият чинар се намира на ул. „Богомилска“, зад ОУ „Христо Ботев“, а другият е срещу сградата на ВиК в града. Дърветата са на около два века, високи са почти 20 метра, а обиколката на стъблата им е над 5 м. Дърветата са обявени за защитени по предложение на Община Асеновград.
Третият вековен чинар се намира в село Свирачи, Хасковско и е с подобни характеристики. А останалите защитени видове са в различни краища на страната, сред тях има 250-годишен бук, 290-годишен цер, дъб, сребролистна липа, ясен и явор.
От Министерството на околната среда и водите припомнят, че с обявяването на дървета за защитени се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното им състояние.


След публикуване на заповедта в Държавен вестник, дърветата се вписват в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и се обозначават като вековни дървета.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина