Не хвърляйте стари мебели край контейнерите! Площадката за тази цел в Асеновград работи

Автор: Plovdiv Now 4981
Не хвърляйте стари мебели край контейнерите! Площадката за тази цел в Асеновград работи

Площадката за безплатно депониране на отпадъци от жителите на Асеновград работи. Тя е изградена в приемната зона на Депото за твърди битови отпадъци в града. Площта й е 500 квадратни метра. На нея има разположени 4 съда от тип "гондола" с вместимост на единия - 4 кубика. Всеки един гражданин може да предаде безвъзмездно строителен и едрогабаритен отпадък (фотьойли, дивани, матраци и други мебели от домакинството, тухли, керемиди, плочки, фаянсови и керамични изделия).

С решение на Общинския съвет в Асеновград е определено количеството на лице да бъде по 100 килограма дневно. Общо депонираният отпадък на площадката не трябва да надхвърля 1 тон за ден. Това условие е въз основа на решение от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив, според което е определено годишно количество на разделно събраните отпадъци, а именно - 300 тона годишно. Общинска администрация Асеновград се е съобразила с това изискване. Площадката е изградена съгласно изискванията в чл.19, ал.3, т.11 от Закона за управление на отпадъците. Т.е. - кметът на община с население над 10 000 души е длъжен да осигури на своите граждани площадка за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинства.

Процедурата е улеснена, като се влиза в Регионалния център, преминава се през кантара и на няколко метра се намира самата площадка.

"Разкриването на подобен обект се наложи заради голямото количество стари мебели и строителен отпадък, който се изхвърля до контейнерите за битови отпадъци. Освен това, се образуват и много нерегламентирани замърсявания. След като бъде предаден отпадъкът в тази площадка, ние го сепарираме на отделни части - този, който може, като мебели, дърво, желязо. А строителният отпадък го предаваме за обезвреждане, или за депониране", обясни Дора Младенова - началник на отдел "Екология и околна среда" в община Асеновград.

Депото се намира на изхода на града в посока село Боянци. На площадката за безплатно депониране няма да се приемат отпадъци от фирми. Служителите там препоръчват на асеновградчани да позвънят предварително на телефонен номер 0884 660 525, за да проверят дали има възможност за депониране в съответния ден, в който те желаят. Целта е да не се получи прекалено натрупване на граждани и да се окаже, че трябва да бъдат върнати за друга дата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина