Насилие над кучета в Горнослав, чиито стопани са против кариерата за добив на мрамор

Автор: Plovdiv Now 5586
Насилие над кучета в Горнослав, чиито стопани са против кариерата за добив на мрамор

Кучета на членове на Инициативния комитет срещу кариерата за добив на мрамов в асеновградското село Горнослав са станали жертва на насилие. За това разказват местните от организацията, а вътрешният министър Иван Демерджиев е разпоредил Районна прокуратура в Асеновград да образува досъдебни производства. 

Насилието започва на 18 декември. На този ден трите кучета на пчелар, чийто пчелин се намира на метри от местността, в която Министерски съвет дава право на "Запрянови-03" да добива мрамор, са простреляни. Две от тях загиват на място, а третото още се бори за живота си в клиника.

Пчеларят Стефан Докузов, който е част от инициативния комитет по набиране на подписи, получава подкрепата на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, който на 9 януари разпорежда проверката по случая да бъде изпратена към Районната прокуратура - Асеновград, с мнение за образуване на досъдебно производство за престъпление по ял. 325б, ал, 1 на НК.

Второто зверство се случва по-малко от месец след трагедията с трите кученца. На 8 януари председателя на инициативния комитет, Мая Христозова, открива кучето си с отрязана опашка. Тя също подава сигнал към Районната прокуратура в Асеновград за насилствения акт, прикрепен с медицинско свидетелство от ветеринарна клиника, където са успели да спасят кучето от кръвозагуба.

"Изключително съм обезпокоена от факта, че се извършва методично посегателство над животни, собственост на самоорганизирали се хора срещу кариерата. Притеснявам се за собствената си сигурност, тази на моето семейство и на сигурността на хората в село Горнослав, тъй като всички сме подписали входирани към всички институции възражения срещу кариерата.", споделя тя и настоява да получи защита.

Припомняме, че на 20 ноемрври над 500 души от селата Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан протестираха на главния път номер 58 Асеновград – Кърджали срещу обявената концесия за добив на мрамор в Асеновградско. Недоволството им беше подкрепено от голямата природозащитна организация „Зелени Балкани“, фондация " Биоразнообразие", адвокати, местни производители и общественици.

През изминалите 2 месеца те успяха да се организират и да обжалват решението за отдаване на концесия на Министерски съвет пред ВАС, заедно със Зелени Балкани и фондация "Биоразнообразие", като жалбите се приемат за редовни и са присъединяват за съвместно разглеждане в едно общо производство в края на миналата година.

Събират възражения от всички села, които ще бъдат засегнати, като на три села са събрали подписите на всички живущи и на този етап поетапно ги входират към институциите, общината, кметове и областен управител. Почти е завършено и събирането на подписката срещу решението на министерски съвет за отдаване на част от гората в защитена зона "Родопи средни" за добив на мрамор и предтстои да бъде входирана идните дни.

Снимката е илюстративна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина