Най-малко 250 души получили фалшиви сертификати в Асеновград и Раковски

Автор: Plovdiv Now 30153
Най-малко 250 души получили фалшиви сертификати в Асеновград и Раковски

Най-малко 250 души са получили фалшиви зелени сертификати от медицинските центрове в Асеновград и Раковски, съобщи районният прокурор Чавдар Грошев, цитиран от trafficnews.bg. Това е установено при проведена вчера операция на Икономическа полиция.

Случвало се е във временните имунизационни центрове в болницата в Асеновград и в частен медицински център. Задържани са трима лекари и още един човек. Трима са задържани в Раковски и Асеновград. Икономическа полиция е иззела от двата ваксинационни центъра близо 20 000 декларации за информирано съгласие, всяка от които ще бъде проверена. 

Схемата е действала от близо два месеца. Декларациите, които бяха задължителни до 19 ноември, са били попълвани с лични данни на лицата, а в края на деня те са въвеждани в националния регистър и от там са издавани зелени сертификати. При проверката е установено, че лицата, които са получили сертификати по времето на ваксинацията, изобщо не са били на територията на страната. 

Иззети са 12 000 декларации от МЦ "Света Екатерина" в  Раковски и 8000 в МБАЛ Асеновград. Всички те ще бъдат проверени. Към момента сме установили, че са участвали 3-4 посредници, които са вземали от 200 до 400 лева за сертификат. "Предстои огромен обем работа и ще открием още лица, които са се снабдили с такива сертификати", бе категоричен Грошев. 

Образувани са две досъдебни производства, които се разследват от Икономическа полиция. "Ще работим за установяване на това дали лицата са се подписвали на тези декларации, защото е възможно изобщо да не са се подписвали" коментира районният прокурор. 

Сигналът за злоупотребите е получен на 19 ноември от РЗИ, като от инспекцията са съобщили за медицински центрове, в които има съмнителни ваксинации. "Бяха мобилизирани всички служители на Икономическа полиция, които проверяваха хората , които са ваксинирани. Цялата информация бе предоставена на Районна прокуратура, която образува досъдебни производства" ,заяви  Славчо Алексиев, началник на Икономическа полиция. 

"Всички си даваме сметка какъв е залогът, това не са дела, които ще приключат утре. Искаме всички да си понесат отговорността- както този , които са въвели неверните данни в регистъра , така и тези , които ползват фалшивите сертификати. Добрата новина е, че благодарение на екипа от прокурори и полицаи, успяхме да изградим методика, с която да разкрием както лицата, които са въвеждали данните, така и тези, които са ползвали сертификатите" коментира говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев. 

Лишаване от свобода до 5 години, глоба от 10 000 до 50 000 лева за нарушение на противоепидемичните мерки грози както нарушителите, така и организаторите на схемата. Възможно е обаче да бъдат повдигнати и други обвинения. 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина