Наградата „Маестро Димитър Вълчев“ отива при асеновградчанин

Автор: Plovdiv Now 726
Наградата „Маестро Димитър Вълчев“ отива при асеновградчанин

Председателят на Съюза на творците в Асеновград - Йордан Кожухаров, получи награда от Фондация „Маестро Димитър Вълчев“. Организацията е учредена през 1998 г. за популяризиране и насърчаване на българските композитори да създават оригинална музика към сценични произведения, както и за популяризиране и разпространение чрез различни форми на творчеството на композитора Димитър Вълчев.

Председател на фондацията е професор Лили Вълчева - негова сестра, също родена в Асеновград. Наградата се състои от различни компоненти - специална грамота, юбилейния диск на Маестрото - „Една българска роза“, мемоарната му книга „Другата струна“, произведението „МАЕСТРОТО Димитър Вълчев за себе си, другите за него“, както и парична награда.

Досега удостоени с отличието са българските композитори Любомир Денев, Румен Тосков, Румен Цонев, Асен Аврамов, Стефан Димитров, Развигор Попов, Владимир Джамбазов, Хайгашод Агасян, Кирил Дончев, Петър Дундаков и други. Съставът на журито е от изтъкнати музикални и други творчески дейци. Тази година членовете му решиха единодушно наградата на Фондация „Маестро Димитър Вълчев“ да се отправи към Асеновград.

"Когато Лили Вълчева ми се обади по телефона, за да ми извести решението на журито, първото което усетих, беше смут. Как така и аз ще бъда в поредицата изтъкнати български композитори, носители на тази награда. Това за мен е значима кауза. Малко ли е това, че с неговата сестра Лили Вълчева от 2015 г. се установиха трайни, искрени, ползотворни взаимоотношения. Споени от едно име – Димитър Вълчев", обяснява Йордан Кожухаров. И добави: "На Фондация „Маестро Димитър Вълчев“ изказвам голямата си благодарност и признателност за високата оценка и престижна награда, с която ме удостои. Тази награда, макар и персонална, е награда за Асеновград, който оставя трайна следа и голяма обич в паметта и в сърцето на Маестрото. И родният му град го помни, обича го и се гордее с него".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина