На 40 км от Пловдив: Село на ръба на Родопите и „кацнал“ на върха параклис

Автор: Олга Даскалова 72844
На 40 км от Пловдив: Село на ръба на Родопите и „кацнал“ на върха параклис

Родопското село Орешец се намира само на 40 км от Пловдив. Много често хората минават през него на път за скалното светилище Белинташ. Наслаждават се от автомобила на гледките и изобщо не осъзнават какво пропускат.

Ние обаче ще се поспрем и огледаме, защото определено имам какво да се види. Колкото и банално да звучи гледките спират дъха, тъй като селото буквално е на ръба на скалите.

Ще започнем разходката, обаче  малко преди Орешец, като поемем към параклис „Света Богородица“. Той се намира в ляво от пътя, оставате автомобила и тръгвате по горската пътека, която е обсипана с цветя.

Няма как да объркате – има достатъчно табели, поставени са парапети и са изградени стълби, а изкуствени цветя допринасят за пейзажа.

След не повече от 15 минути ще стигнете и до крайната цел – параклисът. Около него има пейки, маси и барбекю – идеално място за бягство от големия град, подходящо и за най-мързеливите туристи, тъй като не се налага много ходене.

Към панорамната площадка

Малко преди селото може да се насладите и на панорамната площадка. Мястото се радва на голям интерес от посетители, които си правят дълги фотосесии или просто се любуват на Родопите.

В непосредствена близост до селото е и  местността "Калето" има останки от антична крепост, от която при ясно и слънчево време се открива прекрасна гледка към Тракийската низина и с невъоръжено око се виждат високите върхове на Стара планина.

Ако тази разходка не ви е достатъчна

След селото може да отбиете за Добростан и пещерата Добростански бисер, за да я посетите, обаче е нужна предварителна уговорка.

Винаги може да продължите по маршрута и да се стигнете до скалното светилище Белинташ, а малко преди да стигнете до него има и няколко хотелски комплекса, където да възстановите силите си с вкусни родопски мекици, качамак или други специалитети.

В района има безброй пътечки и пътеки, така че няма да сбъркате, която и да поемете.  Ако изберете да отидете в село Мостове, може да се разходите пеша до Кръстова гора, Караджов камък или Виолетина поляна, която се намира до село Ряката.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина