Монтьор в Асеновград едва не остана без книжка, качил се да тества кола

Автор: Plovdiv Now 46847
Монтьор в Асеновград едва не остана без книжка, качил се да тества кола

Асеновградчанин монтьор остана без книжка, след като подкарал един от автомобилите, които поправял. Мъжът притежавал автосервиз от години. Често ползвал услугите на свой приятел, пребиваващ в Германия, който закупувал стари коли и ги превозвал до Асеновград. Там майсторът ги поправял и препродавал.

Така в края на 2018-та година приятелят му закупил лек автомобил „Форд Транзит”. Возилото имало единствено немски документи и не било регистрирано в КАТ. Монтьорът започнал да го ремонтира в сервиза си. На 5 февруари 2019 година решил да го пробва. Потеглил в посока село Козаново, изминал около 800 метра и обърнал, за да се прибере.

В този момент обаче бил забелязан от двама униформени край местността „Св. Илия”. След като бил спрян за проверка, мъжът обяснил, че е закупил превозното средство от Германия и го ремонтира.

Монтьорът обаче се сдобил с акт, а по случая било образувано и бързо производство. Впоследствие то било прекратено, тъй като се касаело за маловажен случай. Магистратите преценили, че направеното от мъжа не е престъпление и не крие обществена опасност.

В крайна сметка, на мъжа му било връчено наказателно постановление, като размерът на санкцията бил 200 лв. Освен това, той бил лишен от правото да управлява МПС за срок от 6 месеца.

Мъжът обжалвал наказанието пред Асеновградски районен съд. В съдебната зала неговият защитник поискал от магистратите да приемат, че случаят е маловажен. Нито той, нито клиентът му оспорили обстоятелствата около извършеното нарушение. От МВР не изпратили процесуален представител, макар че били редовно призовани.

Магистратите приели, че са спазени всички правила при съставяне и връчване на акта. Според тях безспорно е доказано, че асеновградчанинът е шофирал без регистрационни номера. 

"Случаят обаче е маловажен и, като не е отчел това обстоятелство, издателят на наказателното постановление е нарушил материалния закон", е записано в мотивите. По-нататък съдебният състав приема, че возилото било оставено при мъжа за ремонт, не за управление. В професионално качество той извършил такъв, като впоследствие трябвало да го тества. 

"Този път е извън Асеновград. Не е с натоварен трафик. Превозното средство не е управлявано с цел придвижване с него, а с цел тестване на ремонт. Това налага извода за маловажност на случая, което е следвало да бъде преценено от страна на наказващия орган, което обаче не е сторено. Като е налице маловажен случай, следва да се пристъпи към писмено или устно предупреждение на нарушителя", изтъкват още магистратите.

С тези мотиви съдебният състав е отменил санкцията като незаконосъобразна. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина