Млечната кухня в Асеновград отваря първа, детските градини - до дни

Автор: Plovdiv Now 20078
Млечната кухня в Асеновград отваря първа, детските градини - до дни

Детските градини и яслите на територията на община Асеновград ще започнат да приемат деца от 1 юни. Приемът ще се извършва при строго изпълнение на препоръките от Министерството на образованието и на заповедите от министъра на здравеопазването. Това стана ясно след среща между кмета на Асеновград доктор Христо Грудев и директорите на всички детски заведения в общината.

"Приканваме всички родители, които имат възможността да се грижат за децата си у дома, да не ги пускат на градина или ясла, за да се избегне прекият контакт и струпването на едно място на много хора", каза доктор Грудев.

Детската млечна кухня в града ще отвори врати на 26 май. Купоните, закупени от родителите през месец март, ще бъдат валидни, без да има нужда от презаверяване. Храната ще се получава по предварително установен ред, като ще се спазват заповедите на министъра на здравеопазването.

По отношение посещението на деца в детските градини - няма да се изисква носенето на медицинска бележка от личния лекар на детето. В детските заведения ще бъде въведен ред на прием и преминаване на родители. Алгоритъмът ще бъде съгласуван с инспекторите на Регионална здравна инспекция (РЗИ) в Асеновград. Всички плюшени играчки ще бъдат премахнати. Пясъчниците ще се покрият. Децата ще излизат да играят на двора по групи в определен график. Ще се извършва ежедневна дезинфекция с препарати, одобрени от Министерството на здравеопазването. За почистването, прането на бельо и дезинфекцирането ръководителят на детското заведение следва да води дневник, в който ще се вписват по дни и часове извършването на горепосочените дейности.

На входовете на детските градини ще се мери температурата на всяко от децата в първия ден на постъпването им. Служителите трябва да ползват лични предпазни средства - ръкавици и маска или шлем. Ръцете си малчуганите ще трябва да мият по-често със сапун и вода. Ще се извършва дезинфекция на детските съоръжения и пейките в двора, след ползването им от всяка група.

Ако служител или дете прояви грипоподобни симптоми на новия коронавирус COVID-19, като например, температура, кихане, кашляне и други, той ще бъде изолиран в медицинския кабинет на детската градина или ясла, за да се предприемат своевременни последващи мерки.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина