Машина в Асеновград дефектира, пловдивска секция също мина само на хартиени бюлетини

Автор: Plovdiv Now 3572
Машина в Асеновград дефектира, пловдивска секция също мина само на хартиени бюлетини

ЦИК прие нова порция секции, които преминават към гласуване изцяло с хартиени бюлетини поради проблем с машините. Това се е случило в Пловдив и две секции в Русе, в крайдунавския град една от машините не разчита поставената в слота карта, а друга не зарежда софтуера. В Пазарджик една секция "не синхронизира двата дяла". Сходен е проблемът в една смолянска секция, където "и двата дяла за експортиране са не синхронизирани". ОИК Варна и Искър също са докладвали проблем с по една секция.

В Асеновград също има машина, за която техник е записал, че "инициирането на машината е неуспешно и двата дяла за експортиране са несинхронизирани". Сходен проблем има и в столична секция.

В една от секциите в Сливен машината също не работи. "Изключено е външно устройство за съхранение", посочил техник от "Сиела Норма", стана ясно преди ЦИК да постанови и тази СИК да премине към гласуване с хартия. 

ОИК Тунджа пък докладва на ЦИК, че в една от комисиите е започнал изборният ден, но се наложило машината да работи на батерия - заради лошото време е имало проблем с електричеството. Отстранена е повредата в електро разпределението и машинното гласуване продължава, обясниха от ЦИК, цитирани от 24 часа.

Заради постъпили запитвания как да процедира комисията, ако машите пускат празни разписки, комисията ще изпрати изрични предписания до всички СИК какво да правят, ако при преброяването открият дефектни разписки.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина