Кръст се извисява и ще грее над асеновградско село

Автор: Plovdiv Now 8167
Кръст се извисява и ще грее над асеновградско село

Метален кръст е поставен в местността „Света Троица“ на асеновградското село Новаково и вече е осветен. 

Символът на християнската вяра се извисява на височина 10 метра и половина. Инициативата, реализацията и част от финансирането е от местната ловно-рибарска дружина в Новаково. Основен дарител за осъществяването на каузата е местна фирма. Дарени са средства и от жители на селото. Освещаването на кръста се състоя на големия християнски празник Архангеловден. Предстои да му бъде поставено осветление, за да грее над Новаково всяка вечер.

Идеята за поставяне на кръста се е родила спонтанно. Посланието е да напомня на хората, че трябва да вярват, казва кметът на Новаково Милен Демирев. На около 50 – 60 метра от 10-метровия кръст е изграден параклисът „Света Троица“. На храмовия празник там се събират хора, правят се курбани и служби за здраве. Местността е разположена високо над селото и пред посетителите от върха се открива спираща дъха гледка.

Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев пожела от своя страна на инициаторите и на всички жители на населеното място най-вече здраве и благоденствие и добави, че мястото ще бъде облагородено с помощта на Общината. Идеята е да се поставят пейки и маса, да се засадят дървета и като цяло да се освежи. Целта е местността да се превърне в привлекателен за местни и туристи кът за отдих.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина