Кметът на Асеновград: Резултатите от дарителската кампания означават огромно доверие и отговорност

Автор: Plovdiv Now 5400
Кметът на Асеновград: Резултатите от дарителската кампания означават огромно доверие и отговорност

Проверките в търговски обекти, които функционират на територията на община Асеновград, продължиха активно и през отминаващата седмица. Те се извършват съвместно от служители на РЗИ - Пловдив и на РУ - Асеновград. Търговците в града вече спазват предписанията, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Поради валежите, които продължиха няколко дни, значително е намаляло присъствието на граждани на обществени места. Все още се забелязва движение на превозни средства, теглени от животинска тяга (каруци) с лица от ромски произход в кварталите на Асеновград. Това стана ясно по време на заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса в града.

Със заповед на кмета на общината доктор Христо Грудев бе ограничено провеждането на традиционния пазар, който иначе събира стотици асеновградчани и жители на населените места всеки четвъртък. Като друга превантивна мярка е предприето да не се допускат търговци от други градове и села да извършват дейност там. На пазара, при засилени здравно-хигиенни условия работят търговските лица, които имат целогодишно присъствие. Взети са необходимите мерки за изпълнение на ограничителните мерки, особено в закритата му част. На редовната сесия на Общински съвет - Асеновград, проведена на 25.03.20 г., бе гласувано единодушно от всички присъстващи общински съветници да се отпуснат 290 000 лева от бюджета на общината за ремонт и оборудване на отделно отделение в болницата в града за настаняване и лечение на заболели от COVID–19 лица.

Към датата, на която се проведе поредното заседание на Общинския оперативен щаб (27.03.20 г.), карантинираните на територията на общината наброяват малко над 230, като някои от тях се намират по селата Тополово, Лясково, Мулдава, Боянци, Стоево, Нови извор, Леново, Бачково, Златовръх, Козаново, а останалите са от града и кварталите "Горни Воден" и "Долни Воден". С изтекла карантина са 13 души. Хората се връщат от сезонна работа или са шофьори на международни превози. Най-голяма част от завърналите се асеновградчани е от Германия, следвана от Турция, Италия, Франция, Испания и други страни. Данните се сумират по информация от декларациите, които попълват собственоръчно самите граждани още на гранично-пропускателните пунктове (ГКПП). "Тук разчитаме изцяло на съвестта и самосъзнанието на хората, тъй като няма как да разберем дали съответният гражданин преди това не е пребивавал в различна от декларираната от него държава", посочи Грудев. Сериозни сигнали за нарушили карантината на този етап, постъпили в Дежурната оперативна на община Асеновград, няма. Администрацията в града е отреагирала на друг сигнал. Оказано е съдействие на жена, чиято внучка пътува от Пловдив, за да се грижи за нея. Момичето е от Пловдив, а възрастната дама живее в Асеновград. Беше оказано съдействие на внучката да получи необходимите документи, за да може да посещава трудно подвижната и незряща жена, за която се грижи.

Асеновградската болница не е подготвена да посрещне подобен вид трудност, поради което се нуждае от средства за обособяване на специално звено за настаняване за евентуално заразени с новия вид коронавирус. Това е причината по предложение на председателя на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с разпространението на коронавирус – COVID-19 и кмет на община Асеновград доктор Христо Грудев, да бъде открита дарителска сметка за подпомагане дейността на МБАЛ – Асеновград, като се закупят респираторни апарати, консумативи и лични предпазни средства за медицинския персонал. Над 30 дарители се отзоваха изключително скоростно и за едно денонощие бяха събрани повече от 156 000 лева. На втория ден сумата нарасна на над 210 000 лева. А за 3 дни събраните пари общо са 312 415 лева. "Тук е моментът най-искрено да благодаря на всички, които се включват по един или друг начин в дарителската кампания. И нека всички асеновградчани се чувстват съпричастни към дарителската кампания, защото тези 290 000 лева са от парите на всички, които плащат редовно своите данъци и такси. Сред най-щедрите благодетели в дарителската кампания е Абед Хассун. Той е местен предприемач и при срещата си с него той заяви, че е готов да помогне с каквото е необходимо, като уточни, че производството му може да бъде пригодено за изработка на специализирани болнични легла. Има готовност да произвежда по 25 броя дневно, които иска да предоставя безвъзмездно. Припомням, че в момента МБАЛ - Асеновград разполага с общо 5 респираторни апарата, два от които са повредени и технически е невъзможно поправянето им. Аз посетих болницата през изминалата седмица. Срещнах се с медиците. Разбираемо е да са притеснени, като всеки човек. Опитах се да им вдъхна увереност, тъй като ние разчитаме на тях", каза кметът доктор Христо Грудев.

Специализираните автомобили, които ще транспортират евентуално заболели от коронавирус - COVID-19 от дома им до болницата, се организират от РЗИ, т.е. МБАЛ - Асеновград или общинската администрация нямат ангажимент по този въпрос. Освен това, като мярка бяха променени и разписанията на автобусите, изпълняващи градски и междуселищни курсове. С кметска заповед бяха раздадени и индивидуални маски за многократна употреба на служителите от РУ - Асеновград, на Филиал за спешна медицинска помощ в града (ФСМП), на МБАЛ – Асеновград и на Военно формирование 24490. Дистанционното обучение на учениците в общината се изпълнява, както досега. Вече е започнало преподаването на нови знания и по уверение на училищни директори - членове на Общинския оперативен щаб - учениците усвояват добре материала. Проведени са разговори с над 200 родители да упражняват контрол, доколкото е възможно, върху своите деца, тъй като се сигнализира, че младежи продължават да си гостуват по домовете и да се събират в компании.

По отношение на баловете - по време на брифинг министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че още е рано да се каже дали ще се наложи отлагането им, но той самият дори и не иска да си помисля за такъв сценарий. Така че ние на местно ниво няма как да вземем решение по този въпрос, а ще се съобразим с държавното разпореждане. "За мен също ще е изключително неприятно, ако се наложи подобна мярка. Всички сме преминали през тези емоции и знаем с какъв ентусиазъм, трепет и желание се очаква този ден. Обнадежден съм, че няма да се случи отлагането на баловете. Но пак казвам, това е управленско решение на национално ниво. Искам да допълня, че подкрепям и решението с бързи тестове да бъде изследвана представителна извадка от 1 000 души от населението. Може би, първоначалната идея да бъде тестван всеки от населението щеше да доведе до огромни разходи, но в същото време нямаше да се постигне нужния резултат. Защото днес един пациент може да даде отрицателна проба, но утре вече да бъде заразен", допълни Грудев.

Към момента, ситуацията в Асеновград е спокойна. Повечето асеновградчани от рисковите групи се съобразяват с мерките. Вече има и заявени поръчки към нашите доброволци за пазаруване на хранителни продукти, лекарства и предпазни консумативи, което говори, че хората се опитват постепенно да влязат в реда, наложен от държавните власти. Ние се отзоваваме на нуждите на всеки един гражданин. Броят на доброволците все още е четирима. Кметът на града апелира отново младежите, които искат да помагат и да покажат своята грижа и уважение към възрастните - "сега е моментът да го направят, да станат доброволци и да им даряват щастие". Заявленията на желаещите доброволци, както и желанията на нуждаещите се граждани, се записват в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ чрез обаждане на специалния телефонен номер, открит за целта. Милена Марковска – директор на библиотеката – съобщи, че към 12:30 ч. на 27.03.20 г. на телефонната линия там са подадени 6 заявки от възрастни хора, които имат нужда от подкрепа. В част от случаите възрастни хора, които живеят сами, съобщават, че се нуждаят от закупуване на хранителни продукти, лекарства и заверяване на документи в болницата. Обаждат се и такива, които са извън града, а техните възрастни родители са жители на Асеновград. Служителите на библиотеката, съобразно ситуацията, се свързват със съответните институции, за да потърсят компетентна помощ, ако случаят го изисква. А при необходимост се обръщат към доброволците, за да се отзоват на адреса. За да е сигурно, че възрастните хора са получили необходимата грижа, служителите на библиотеката се свързват със самите тях за потвърждение.

За последната седмица подадените сигнали на телефона в Дежурната оперативна на общината са близо 10, а в РУ - Асеновград са около 30. Гражданите сигнализират обикновено за нарушаващи карантината или за струпали се на едно място много хора. Два от сигналите са се оказали основателни. Един карантиниран е нарушил ограничението и следва Районна прокуратура - Асеновград да се произнесе по случая. Другият сигнал е за обект, в който не са спазени изисквания от заповедта на министъра на здравеопазването. По случая тече проверка. Хората започнаха да свикват с въведеното извънредно положение и голяма част от тях сами стигнаха до извода, че колкото по-стриктно спазваме мерките за ограничаване разпространението на COVID-19, толкова по-бързо ще излезем от кризата. "Определено смятам, че решението прилагането на противоепидемичните мерки да бъде удължено до 12.04.20 г. ще допринесе и ще даде положителен резултат. За съжаление, цената, която повечето българи ще платят заради създалата се ситуация, ще бъде висока. Нека не забравяме, че в това число влизаме и ние - управленците. Това, че сме на ръководни постове в никакъв случай не ни защитава или застрахова. Държавата вече е предприела мерки по облекчаване и на бизнеса, и на отделни граждани. Но смятам, че не можем да сравняваме стойността на финансовите загуби с цената на човешкия живот. Изчисленията колко ще струват на община Асеновград всички тези промени могат да се направят едва след като излезем заедно здрави и живи от кризата", коментира кметът доктор Христо Грудев.

По време на заседанието на Общинския оперативен щаб се взе решението да бъде създадена специална комисия, която да отговаря за разпределянето и отчетността на събраните от дарителската акция средства и да представя публично пред гражданите разходването им. Целта е да се осъществи контрол и да има прозрачност по управлението на дарените пари така, че да се спази волята на дарителите. По около 40 души и 20 обекта ежедневно проверяват съвместно служителите на РЗИ - Пловдив и РУ - Асеновград. Не са констатирани нарушения. Не се допуска претоварване с хора в автобусите от градския транспорт, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. В ромския квартал "Лозница" също спазват правилата и там обстановката е спокойна. Обсъдени бяха възможностите спортна зала "Асеновец", ученическото общежитие на ПГ "Цар Иван Асен II", балнеосанаториумът в село Нареченски бани и помещения във Военно формирования 24490 да бъдат пригодени за ползване при нужда и евентуално наличие на голям брой заболели от новия коронавирус в Асеновград.

"Изключително приятно съм изненадан от резултата в дарителската сметка! Благодаря на всички граждани и предприемачи, които помагат по един или друг начин! Резултатите от дарителската кампания означават огромно доверие и отговорност!", каза в заключение на заседанието кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина